11 ægproducenter ude af politiets søgelys

Endnu en politikreds har droppet efterforskningen af en række ægproducenter, der er meldt for brud på dyrevelfærdsloven.

I alt er 11 ud af de 15 af landets største ægproducenter, der i november blev anmeldt af Veganerpartiet for brud på dyrevelfærdsloven, nu ude af politiets søgelys.

Det kan konstateres efter endnu en politikreds har valgt at droppe sagerne.

Mandag kunne Midt- og Vestjyllands Politi oplyse, at man har valgt at standse efterforskningen af de fire anmeldte landmænd, der har æglæggende høner i deres område.

Nu melder Syd- og Sønderjyllands Politi, at også sagerne mod de syv ægproducenter, der er blevet anmeldt i deres område, er blevet henlagt uden "indledende efterforskning" allerede i december måned.

Det fortæller specialanklager ved Syd- og Sønderjyllands Politi Lars Viereck onsdag formiddag til Landbrugsavisen.dk.

"Vi henlagde sagerne i december, inden vi havde indledt en efterforskning af dem", siger Lars Viereck.

Veganerpartiet anmeldte i november 15 ægproducenter for brud på paragraf 2 i dyrevelfærdsloven. Partiet mener ikke, at producenterne i ægbranchen overholder loven, når man er bevidst om, at op mod 85 procent af alle høner i moderne ægproduktion får brud på brystbenet en eller flere gange i deres levetid, når de lægger æg, som forskning fra Københavns Universitet viser.

Vurdering: IKKE LANDMÆNDENES SKYLD

Politikredsene har bedt Fødevarestyrelsen vurdere 'strafværdigheden' af sagerne.

I erklæringen fra Fødevarestyrelsen, som landbrugsavisen.dk har set, lyder det, at "brystbensbrud vurderes at udgøre et væsentligt dyrevelfærdsproblem", men at det ifølge Fødevarestyrelsen ikke er producenternes skyld, at der sker brud, ligesom det "ikke (er) muligt for producenter med æglæggende høner at identificere de høner, der har brystbensbrud. Hønerne viser umiddelbart ikke tegn på smerte".

Derfor mener styrelsen ikke at landmændene kan straffes.

"Det er udtalelsen fra Fødevarestyrelsen, der ligger til grund for, at vi ikke har indledt en efterforskning. Der er ikke noget på nuværende tidspunkt, der tyder på, at producenterne har begået en overtrædelse af Dyrevelfærdsloven", forklarer Lars Viereck.

Han oplyser, at det som minimum kræver, at producenterne har handlet uagtsomt, og det vurderer hverken Fødevarestyrelsen eller politiet er tilfældet.

"Ifølge Fødevarestyrelsen er det først noget, man kan opdage, hvis man slår hønerne ihjel og obducerer dem, og det ville være helt uforholdsmæssigt", siger Lars Viereck og fortsætter:

"Det lyder også på Fødevarestyrelsen til, at det ikke bare er et nationalt problem, men et internationalt problem, der skal håndteres på et højere niveau", siger han.

De resterende fire anmeldelser, der endnu mangler afklaring, ligger hos Sydøstjyllands Politi og Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Sydøstjyllands Politi oplyser, at de tre sager, der ligger i deres politikreds, stadig er under behandling.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er ikke vendt tilbage på Landbrugsavisens henvendelser angående den ene sag, der ligger i deres politikreds.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle