13 minkavlere fortæller: En hæslig uge at være minkalver i

Regeringen har talt - alle danske minkbesætninger skal slås ned og dermed er minkkavl i Danmark ikke længere muligt. Vi har talt med 13 minkavlere, der fortæller om den afmagt og sorg, de har stået i de seneste uger.

Bag hvert et cvr-nummer er der mennesker med fortællinger om de uger, hvor deres livsværker forsvandt, og hvor fremtiden i minkerhvervet sluttede brat.

LandbrugsAvisen har spurgt minkavlere landet over, hvordan man kan beskrive de dage, ingen ønsker at opleve. Dyk ned i fortællingerne her. De er med til at gøre politikernes beslutning til meget andet end en strid om, hvornår fødevareministeren vidste hvad. Her er det konsekvenser, der fremstår knivskarpt. 


"Jeg tror ikke, regeringen har gjort sig tanker om, hvor dyrt det bliver"

"Jeg blev færdig med at aflive dyrene for en uge siden. Besætningen var smittet, så det var bare at få det overstået. Også fordi vi har en stor juletræsproduktion, der skal af sted. Jeg var også selv smittet, men uden symptomer, og jeg ved ikke, om det var den særlige mink-variant. Vi kommer aldrig i gang med mink igen, for de lukker jo alt lige fra rådgivning til fodercentraler osv. Fremover vil jeg fokusere på juletræerne. Det er en katastrofal situation for avlerne og en gigantisk erstatningsopgave for staten. Jeg tror ikke, regeringen har gjort sig de mindste tanker om det, men det bliver sindssygt mange milliarder. Bare vores anlæg har kostet 15 mio. og vi producerer 30.000 skind".

Jørgen Westergaard, Gjøl, 5.500 tæver og produktion af 30.000 skind


Politikerne har ikke styr på det

 

"Da vi fik besked om, at vi skulle aflive alle vores mink, var jeg fuldstændig slået ud i et par døgn. Derefter gik jeg over til at blive rystet og gal på politikerne, som tilsyneladende slet ikke har styr på love, regler og paragraffer. Myndighederne forlanger, at en virksomhed som vores skal have styr på alle regler og alle detaljer, men det samme gælder åbenbart ikke vores regering, og det chokerer mig. Jeg er 34 år og har arbejdet med mink, siden jeg var 19. Sammen med mine forældre har vi udvidet kraftigt i de senere år og var nået op på 14.000 tæver. Dem er vi så i fuld gang med at aflive, og vi bliver færdige senest søndag. Vi har mellem 5 og 25 ansatte, både danske og udenlandske".

Jens Jensen, Åskovgård Mink, Ørbæk, 14.000 tæver


Det her pisser mig virkelig af, vi er jo i Danmark og ikke Uganda

"Jeg er i fuld gang med at aflive alle dyr. Jeg kan ikke have alle de overvejelser i mit hoved. Jeg vil ikke gå og være sur, og jeg har fået fantastisk opbakning fra naboer og venner, som spørger, hvordan det går, og om de kan hjælpe. Men det pisser mig altså fuldstændig af med alle de begrænsninger, der er for at skulle holde dyr i Danmark. Hele forløbet minder mere om Uganda end Danmark. Jeg skal aldrig mere have dyr. Jeg er 54 og kan ikke leve af mine 65 hektar. Mon ikke jeg kan få arbejde som elektriker igen? Ellers finder jeg på noget andet. Hvorfor hører man egentlig ikke fra hverken Anima eller Dyreværnet. De må da klappe i hænderne over, at minkerhvervet er nedlagt".

Michael Paulsen, Visby ved Bredebro, 1.750 tæver


Vi har løkken om halsen - ingen grund til at trække pinen ud
 

"Vi har aflivet to tredjedele af vores 12.000 dyr. Vi er vildt pressede af den der tempo-bonus, og det er bare at trække pinen ud, hvis vi stopper nu. Vi har løkken om halsen. Mit ønske er, at vi meget hurtigt får udbetalt tempo-kompensationen og kompensationen for driftstab på de aflivede avlstæver. Lige nu er vi afhængige af, at banken ikke smækker kassekreditten i. Jeg hader at miste mine dyr, men realistisk set tror jeg, vi skal gå efter ekspropriation. Branchen er smadret, den kan ikke køre med 50 farme. Der er ingen foderfabrikker og ingen leverandører af udstyr og andet tilbage. Jeg er fra en pelsdyravlerfamilie, min farfar startede i 1946. Nu er jeg nødt til at finde et andet arbejde".

Allan Seest, Bjørnemosegaard Mink, Sydals


Det værste ved det hele er, at det virker så urimeligt og håbløst
 

"Den ene dag er der håb, og den næste dag er det slukket. Så lyder det som om, vi kan blive ved, og så skal vi alligevel stoppe, og vi er ikke engang sikre endnu. Der er ingen slutning, selv om alle dyr er slået ihjel. Fra torsdag i sidste uge til mandag aflivede vi 88.000 mink af vores egne, og så tog vi ud og hjalp en anden avler med at aflive 20.000 dyr. Det er ikke særlig sjovt. Så snart vi fik beskeden, begyndte vi at ringe rundt efter folk og aflivningsmaskiner, og vi søgte også på Facebook, og på et tidspunkt var vi 20 mand i gang. De fleste har prøvet at aflive mink på et tidspunkt og kom lige så stille i gang igen. Det er et I/S med min bror, og vi overtog det fra vores far for to år siden".

Henrik Kjær Jørgensen, Brønderslev, 88.000 mink


Vi er ofre for en fejlslagen strategi 

"Man skulle hurtigere have slået de først smittede besætninger ned. Havde myndighederne samarbejdet med branchen, havde vi haft en chance for at slå dem ned hurtigt, så spredningen kunne være bremset. I stedet satte man amatører til at stå for aflivningen. Selv om nogle eksperter mener, at den variant af corona, mink har, vil være dækket af en vaccine, tror jeg desværre, at løbet er kørt. Vores erhverv kommer ikke op igen. Vi er halvvejs med at slå vores besætning på 10.000 tæver ned. Vi arbejder tre gange så stærkt som normalt. Jeg har dårligt haft tid til at tænke på fremtiden. Mit hjerte bløder, men det gemmer jeg, indtil det hele er overstået, og medarbejderne er taget hjem".

Thomas Beck, Aunslev, Nyborg. 10.000 tæver


Vi var næsten færdige, men røg i zone onsdag

"Vi røg i zone i går (onsdag. red), og vi var ellers næsten færdige. Der er kun et par tusind tilbage i staldene nu. Jeg har det bare svært med det hele. Jeg synes det med, at vi minkavlere bare skal grave dyrene ned, er ressourcespild ud over alle grænser. Og man taler så meget om madspild. Det, der er allerhårdest, er, at nu skal resten bare ligge og rådne i en container. Jeg ved slet, ikke hvad jeg skal sige. Jeg skal ikke ned i staldene i dag (torsdag. red.) for ligeså snart jeg kommer derned, begynder jeg at tude. Jeg kan ikke andet end det her. Jeg har haft mit eget i 38 år og arbejdet med det i over 40 år. Jeg er 58 år. Jeg kan slet ikke overskue det".

Dorthe Nielsen, Ikast, 34.000 mink


Jeg har kun mink, og jeg kan kun mink

Jeg har plads til 47.500 mink på tre farme og er i gang med at aflive dem alle. Myndighederne har sagt, at jeg bare kan smide dem i en bunke, men det vil jeg ikke. Vi bor ud til en offentlig vej, og det syn og de gener vil jeg ikke udsætte mine naboer for. Jeg er 46, og mink har været hele mit liv. Jeg fik de første, da jeg var 13, og den første farm, da jeg var 18. Heldigvis har jeg ikke stor gæld, men farmene er jo ikke noget værd nu. Jeg har kun mink og kan kun mink, så jeg har ikke lige andre muligheder for job. Der er ikke meget industri i Ribe, og nu er der heller ingen, der har en farm, man kan blive bestyrer på. Jeg har ingen idé om, hvad jeg nu skal lave. Måske har Mette Frederiksen et job, jeg kan få.

Steven Scherlund, Ribe, 2.320 tæver


Hele fællesskabet omkring mink er revet væk

"Min besætning er ikke smittet med corona, men vi er i gang med at aflive alle dyr og regner med at være færdig i weekenden. Jeg er 55 og går ikke psykisk ned på det her, selv om det er forfærdeligt at smide minkene i en bunke. Men som formand for Esbjerg og Omegns Pelsdyravlerforening er det trist, at vores fællesskab med bl.a. minkudstillinger er revet væk. Mink har været en del af mit liv i fyrre år, min bror har mink, og familien startede med mink i 1961. Det er en produktion, der passer perfekt med min 300 ha planteproduktion og gårdbutik med jordbær. Nu er jeg i tvivl om, hvad jeg skal lave i vinterhalvåret".

Poul Bjerre Terkildsen Guldager ved Esbjerg, 3.800 tæver


Selvfølgelig er det slut, jeg kan jo ikke avle på katten

"Jeg satser på at være færdig med at aflive alle mine mink mandag. Det er slut, selvfølgelig er det det. Jeg har ingen avlsdyr tilbage, og jeg kan jo ikke avle videre på katten. Fødevareministerens udtalelse om, at man måske kunne bevare 56.000 avlstæver af de nuværende 3 mio. i Danmark, er så himmelråbende dum, at jeg ikke har ord for det. Fordelt på 1.134 avlere er det 50 tæver til hver. Han må være helt uvidende om, hvordan den her branche er skruet sammen. Det er så pinligt. Jeg tror, det er ved at gå op for regeringen, hvad det her kan komme til at koste. De 12 mia. i udbytteskat, som forsvandt ud af fingrene på Skat, er pebernødder ved siden af".

Morten Teglgaard Pedersen, Strøby


Jeg har gemt nogle af avlsdyrene, men de ryger også snart

"Vi gik i gang med at aflive vores 15.000 mink med det samme for at være sikre på at nå det. Lige nu har vi vel aflivet knap 10.000. Jeg har gemt nogle af avlsdyrene i et lille håb om, at vi kunne fortsætte, men vi er også nødt til at blive færdige, så de ryger snart. Jeg kan efterhånden hverken finde hoved eller hale i det, i dag talte jeg med en dyrlæge, som sagde, der ikke er belæg for det med, at den mutation kan skade vaccinen. Jeg er rystet over, at man udstikke sådan en ordre uden at være 100 pct. sikker. Jeg har brændt for det her og troede, jeg skulle være i det i mange år. I går havde jeg et lille håb om, at vi bliver reddet, men det ser sort ud".

Louise Sander, Tranekær, Langeland, 15.000 mink


Mit livsværk forsvandt på tre kvarter

"Min kone (Ann Mona Kulsø Larsen, fmd. Sjællands Pelsdyravlerforening) og jeg stod lige og handlede avlsdyr fra Jylland, så fik hun en opringning om et bestyrelsesmøde, og tre kvarter senere ringede hun og fortalte, at alle dyr skulle aflives. Det er mit livsværk, som jeg startede helt fra bunden med i 1988 med nogle få avlsdyr fra naboen. I 2017 byggede vi helt nye minkhaller og har nu 3.000 avlstæver. Vi stod lige over for, at markedet skulle vende igen. Vi bliver færdige med at aflive de 16.000 mink søndag. Vi og dyrene er raske, og dyrene pelser vi og fryser ned i fire store frysecontainere. Det værste er alle de skiftende meldinger fra ministeren. Det er ikke til at bære".

Henrik Nordgaard Hansen, Næstved, 3.000 tæver


Ønsket om at røre ved noget blødt og se pæn ud forsvinder aldrig

"Min situation er som alle andres: Vi pelser på livet løs for at blive færdige til de frister, der er stukket ud. Slaget er tabt. Det har ikke noget for sig at bevare nogle avlsdyr nu. 50.000 dyr i isolerede stalde, som ikke er opført endnu, det er et håbløst forslag. Vi kan ikke skaffe foder og faciliteter til dem i måske to år uden at vide, hvornår vi kan komme igang med at parre, om de overhovedet vil parre til den tid. Jeg har været pelsdyravler siden 1977, har aldrig lavet andet. Nu må jeg finde på noget nyt. Pelsdyravlen skal nok overleve uden for Danmark. Det er et bæredygtigt produkt baseret på spildprodukter fra fødevareindustrien. Ønsket om at røre ved noget blødt og se pæn ud forsvinder aldrig".

Finn Nielsen, Store Merløse, 50.000 mink

Emneord

coronavirus mink , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle