130 grise døde - nu krav om fængsel til dreng

Sagen fra Ølgod kommer nu fra retten, efter de to drenge har været sigtet siden januar. (opdateret)

To drenge på henholdsvis 15 og 16 år skal i retten i Esbjerg onsdag tiltalt for groft hærværk og brandstiftelse sidste år og ved årsskiftet.

Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi.

”I forhold til den kræve ene vil vi kræve frihedsstraf, ved den anden en ungdomssanktion,” siger anklageren, Jason Bach-Petersen.

Han vil ikke nærmere ind på, hvor længe fængselsstraf, anklagemyndigheden vil kræve - eller om det vil være betinget eller ubetinget.

Tiltalerne er forskellige for de to drenge. Den ene er tiltalt for tre tilfælde af groft hærværk samt et tilfælde af ildspåsættelse. Den anden er tiltalt for seks tilfælde af groft hærværk og to tilfælde af ildspåsættelse.

Strafferammen for både grov hærværk og ildspåsættelse er seks år. Længden på straffen kan afhænge af mange forhold, heriblandt om det har været gentagne gange og personlige forhold. Den unge alder spiller også ind.

Stort retslokale

Retsmødet finder sted i retssal 41 i Retten i Esbjerg klokken 9. Der bestilt et stort lokale, eftersom sagen har vakt stor opmærksomhed, lokalt som nationalt.

De to drenge, der begge er fra Ølgod, har været sigtet siden begyndelsen af januar. Den ældste på 16 år har været varetægtssigtet siden, fordi Politiet har haft brug for ekstra tid til at samle beviser. Sagen har kørt for dobbelt lukkede døre af hensyn til efterforskningen.

Grise aflivet

I sommeren 2014 og igen ved nytår 2014/2015 blev flere tusinde dyr på en række minkfarme omkring Ølgod lukket ud af deres bure og enten ud på farmen eller helt ud i naturen. Det samme skete også for grisene hos en svineavler. Her måtte omkring 130 grise aflives. Derfor har hærværket haft meget store økonomiske konsekvenser

På hegnene omkring farmene var der skrevet slagord som Stop Killing Mink og Freedom.

Esbjerg og Omegns Pelsdyravlerforening udsatte en dusør for oplysninger, der kunne føre til pågribelse af gerningsmændene.

Lokalpolitiet i Varde efterforskede sagen intensivt, og det var den efterforskning, der i begyndelsen af januar førte til anholdelse af de to drenge. De to blev fremstillet i et grundlovsforhør for lukkede døre. Her blev den 16-årige varetægtsfængslet, mens dommeren løslod den 15-årige. Sigtelserne mod ham blev opretholdt.

Opdateret klokken 15.10: Kommentar fra anklagemyndigheden tilføjet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle