150 mio. kr. til jordfordeling skal tænke hensyn sammen

Jordfordeling kan både levere på klima, miljø, økonomi og landdistriktsudvikling.

Regeringen har sammen med regeringens støttepartier en målsætning om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent i 2030.

Her spiller landbruget en afgørende rolle, og det er en af grundene til, at man nu har afsat 150 mio. kr. til multifunktionel jordfordeling. Netop jordfordeling muliggør at tage af kulstofrig jord ud af drift og kan blive et vigtigt instrument til at nå vores ambitiøse mål.

Det var noget af det, fødevareminister Mogens Jensen (S) pointerede, da han torsdag præsenterede aftalen.

”Aftalen skal sikre os praktiske erfaringer til det videre arbejde med en større jordreform, og nu kan vi komme i gang”, siger fødevareminister Mogens Jensen.

Ordførerne fra partierne bag tørkepakken er glade for, at initiativet kommer i gang:

”Det handler om at tænke flere hensyn sammen og gøre både landmænd, kommuner, naturen og klimaet til vindere. Landmanden tilbydes attraktiv landbrugsjord i bytte for, at han afgiver jord til klima, miljø, natur og udvikling i det åbne land. Jeg ser med optimisme på den nye måde at sammentænke flere formål på”, siger Erling Bonnesen, fødevareordfører fra Venstre.

Zenia Stampe, fødevareordfører for Det Radikale Venstre peger på, at Danmark er et lille land, med meget store ambitioner for klimaet, miljøet, naturen og landbruget. ”Hvis vi skal levere på alle delene, skal vi bruge Danmarks åbne arealer smartere. Nu er vi klar med brikkerne til et stort jordpuslespil, hvor landmandens interesser for at få jorden samlet tænkes sammen med f.eks. landdistriktsudvikling, natur, biodiversitet og vandmiljø på én gang”, siger hun.

Også Lise Bech, fødevareordfører for Dansk Folkeparti kalder mulitifunktionel jordfordeling for en god løsning

”Det kommer både til at gøre noget godt for vores landdistrikter og for de landmænd, som er interesseret i at bytte jord. Med vores model kan lokale kræfter bidrage til projekterne, og så står staten klar med fri jordfordeling, siger hun.

Orla Østerby, fødevareordfører for Det Konservative Folkeparti ser frem til at se, hvad kommuner, landmænd og gode lokale kræfter rundt i hele landet kan opnå sammen, når de får 150 mio. kr. at bytte jord for.

”Jeg håber, at både landbruget og andre organisationer vil tage godt imod den nye ordning til gavn for både natur og erhverv, siger han.

Endelig peger Alex Vanopslagh, fødevareordfører for Liberal Alliance, på at jordfordeling kan være en måde at sikre bedre driftsøkonomi i landbruget.

”Derfor er jeg sikker på, at mange landmænd vil gribe muligheden for at bytte sig til bedre landbrugsjord samtidig med, at vi får skabt bedre natur", siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle