Landmænd får flere støtte-millioner til at lægge om til økologi

Økologipakke på 160 mio. kr. skal fremme eksport og innovation og støtte omlægning af flere landbrug til økologi

Regeringen og Dansk Folkeparti har indgået aftale om 160 mio. kr. over tre år til et større økologisk areal og en økologipakke under Fonden for Økologisk Landbrug, som fremmer økologisk eksport og innovation samt omlægning af flere landbrug til økologi, I en pressemeddelse roser Økologisk Landsforening aftalen for at skabe mere og bedre økologi og kalder den "til gavn for natur, dyrevelfærd, sundhed og drikkevandsbeskyttelse".

Finanslovsforhandlingerne var lidt af en gyser for Økologisk Landsforening, som kiggede ud over en klippekant, hvor stort set alle statslige udviklingsaktiviteter på økologiområdet ville være sluttet i 2018. Derfor kunne foreningen, som repræsenterer de økologiske landmænd, virksomheder, forbrugere og køkken-professionelle, ånde lettet op, da en aftale kom i mål med 100 mio. kr. til økologisk omlægning og 60 mio. til videreudvikling af det økologiske marked og eksport, samt innovationsaktiviteter der udvikler økologi yderligere på områder som klimaet, dyrevelfærd og naturskånsom produktion.

"Aftalen sikrer ressourcer de næste tre år til at skabe mere og bedre økologi. Mere økologi fremmes med midler til økologiomlægning i landbruget og indsatsen for udvikling af nye markeder og eksport. Samtidig skaber Fonden for Økologisk Landbrug bedre økologi ved at støtte udvikling af nye løsninger i økologisk landbrug for dyrevelfærd, klima og mere naturskånsom produktion. Vi er glade for, at regeringen og DF vil bruge økologi aktivt til gavn for miljøet, klimaet og grønne job", siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening.

Nye muligheder for økologer

Samtidig ser foreningen aftalen som noget, der skaber mange nye muligheder for de økologiske landmænd.

"De økologiske landmænd brænder for udvikling, og aftalen sikrer ny viden og nye løsninger i økologisk landbrug. Samtidig er markeds- og eksportindsatsen med til at sikre nye udviklingsmuligheder for både de økologiske landmænd og virksomheder, som kan skabe flere grønne jobs i Danmark", siger Paul Holmbeck.

Fonden for Økologisk Landbrug

Aftalen er en styrkelse af Fonden for Økologisk Landbrug og fokuserer på en række indsatser, som Miljø og Fødevareministerens Erhvervsteam Økologi har rost som effektiv i at skabe nye markeder og ny viden til økologer.

"Aftalen fastholder en vigtig del af den økologipolitik, der har gjort Danmark til verdensførende på økologi-salg og en stærk økologisk eksportnation. Samtidig er aftalen en opbakning til de økologiske landmænd, der vil videreudvikle deres produktion, og konventionelle landmænd, der vil gå økologivejen", siger Paul Holmbeck og fortsætter:

"Naturen, dyrene og miljøet vinder også med aftalen, ligesom forbrugerne kan glæde sig til flere økologiske produkter og en økologi, der bliver mere bæredygtig dag for dag".

Faktaboks

Marked på 500 mia. kr.

 Der er afsat 100 mio. kr. til økologisk omlægning og 60 mio. til videreudvikling af det økologiske marked og eksport.

Aftalen gør det muligt med indsatser i hele verden, der brander Danmark som verdens førende økologination.

Verdensmarked for økologiske varer overstiger nu 500 mia. kroner og vokser år for år.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle