19 sigtet efter Greenpeace-aktion

Politiet har sigtet 19 personer efter aktivister fra Greenpeace tirsdag morgen slog til mod en svineproduktion på Sjælland.

Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi har sigtet i alt 19 personer for 'husfredskrænkelse', efter aktivister fra gruppen Greenpeace tidligt tirsdag morgen gik ind på en svinebedrift på Sjælland.

Her klatrede aktivisterne op på både staldtag og siloer for at montere bannere med ordene: ”Stop svinene, Giv Danmark landet tilbage” og ”Stop svinefabrikkerne”.

De sigtede er fem udlændinge og 14 danskere. De udenlandske personer er klatrere for Greenpeace. Alle 19 sigtede står til at modtage en bøde for aktionen, hvis de bliver dømt i sagen.

Politiet modtog anmeldelsen omkring klokken 7:30 tirsdag morgen. Det var Greenpeace selv, der ringede til politiet og anmeldte episoden:

"De ringer rent faktisk selv og siger, at de har nogle aktivister, som er klatret op med nogle bannere, fordi de vil gøre opmærksom på situationen omkring dyrevelfærd", siger Ole Hald, vagtchef ved Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi.

Forlad roligt stedet

Politiet sendte en patrulje med to betjente til gården, der ligger i Store Merløse og er ejet af Kim Kjær Knudsen. Politiet gik i dialog med gårdejer og aktivisterne, det bliver meddelt at der er indgivet en anmeldelse om husfredskrænkelse. Greenpeace bliver meddelt, at de skal stoppe deres aktivitet og forlade stedet.

"De pakker gradvist sammen - ikke lige med det samme, men det er ejer af gården indforstået med. Og lidt over 11 har de pakket sammen og alle kørt fra stedet", fortæller Ole Hald. Aktivisterne var derved på gården i omkring fire timer.

"Det er helt klart vores hensigt fra start, at det her skulle foregå ad dialogens vej og fredeligt og roligt", fortsætter vagtchefen, der uddyber, at det er en vurdering fra gang til gang, hvordan politiet håndterer en sag som denne.

Generelt skal politiet dog afvente en anmeldelse, når det gælder en sag om husfredskrænkelse på privat grund - nogle skal så at sige 'føle sig krænket' og indgive anmeldelse, før politiet kan bede personerne forlade stedet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle