20-årig købte naboens konkursbo

Hverdagen som selvstændig landmand kom pludseligt for i dag 21-årige Michael Linnet. Siden han købte sin egen gård for et år siden, har han investeret tusindvis af kr. på at forbedre den.

For et år siden regnede Michael Linnet ikke med, at han i en alder af 20 år skulle styre sit eget landbrug. Men målet om at blive selvstændig landmand havde han haft i maven, siden han første gang som lille hjalp sin far ude i marken. Den 23. august sidste år - tidligere end planlat - opstod chancen.

"Jeg havde ikke regnet med, at jeg allerede ville være selvstændig nu. Men det kunne godt give mening rent økonomisk, og nu fik jeg chancen for, at jeg kunne prøve kræfter med det selv", fortæller Michael Linnet, der er 21 år i dag.

Var venners konkursbo

I starten var det hårdt for den unge landmand at overtage kvæglandbruget på 50 hektar. Den tilhørte familiens gode vennepar, som var gået konkurs.

"Jeg kendte ejendommen, hvilket var et plus, men det føltes specielt at købe alt det, naboen ejede, og nu lejer de sig ind i stuehuset", fortæller Michael Linnet.

"Vi er stadig venner, og det er rart, at vi kan fungere og snakke sammen".

Budgettet på købet var på 8,3 mio. kr., med finansiering fra både realkredit og bank. Der var også en plan for investeringer. Banken var overraskende positiv, uddyber han.

"Vi kom med en idé og forklarede, hvordan det hang sammen, og det tog banken ret godt imod", siger han.

Næsten ingen erfaring

Han har investeret i et nyt kalveområde, ensilageplads, lavet større sti til nykælvere og købt nyt inventar. De 130 sortbrogede køer producerer årligt ca. 1,3 mio. liter GMO-fri mælk til Arla. Derudover lejer han sin jord til sin far, der sælger grovfoder til ham.

Sidste år var der 47 bedrifter ud af 35.000, hvor landmanden var under 25 år. Titlen som færdiguddannet produktionsleder havde Michael Linnet også kun lige fået i hus nogle måneder inden.

"Jeg havde kun været i skolepraktik to gange og prøvet at passe en mark og nogle stalde, så jeg havde meget lidt erfaring. Jeg var lidt nervøs for, om jeg kunne finde ud af at gøre tingene selv. Det er andet end bare at passe køer, fordi du også skal tænke økonomi. Der har min far hjulpet mig meget", siger han.

Vær 100 pct. klar

Ligeledes har Michael Linnets venner bakket ham op, selvom han har mindre fritid. Han råder andre unge landmænd til, at de sætter sig godt ind i sagerne, inden de køber en gård.

"Hvis du står i en situation som min, skal du være 100 procent klar på det og kende ejendommen. Du skal ikke købe den første og bedste, men sætte dig ind i det. Selvom det er trist, er det en god måde for en ung landmand at komme i gang på ved at købe en konkursejendom", siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle