20.000 slagtesvin går gennem 12 automatiske sorteringsvægte

Kjærgaarden producerer årligt 35.000 slagtesvin, heraf 20.000 i storstier med automatiske vægte, og har for alvor taget ny teknik i brug.

Der går 4-500 grise samme i hver storsti. Senest er to vægte blevet opgraderet til at fungere med elektroniske øremærker.

»Vi sætter øremærket i, når vi køber grisen omkring 30 kg«, fortalte Marianne Christiansen, Kjargaarden, på Nutrifair i dag.

Det tager to timer for to mand at give 450 grise øremærker. Selve mærket koster fire kr. pr. stk. og kan indtil videre ikke genbruges.

Til gengæld kommer der er masse data og en del arbejdsmæssige fordele gennem øremærkerne.

For eksempel afslører grisens ædemønster, om den fejler noget, eller om den ikke har lært at gå gennem vægten.

»Men der er også stor individuel forskel på grisene«, fortalte Marianne Christiansen. Nogle grise æder således kun en gang i døgnet, andre æder syv-otte gange, og generelt æder grisene færre gange i døgnet jo større de er. Hun har dog ikke fundet en sammenhæng mellem antal måltider og daglig tilvækst.

Systemet giver mulighed for at fodre efter køn. I løbet af det sidste år har Kjargaarden gjort det vanskeligere for galtene at få foder ud af foderautomaten. Det har resulteret i 0,6 procentpoint højere kødprocent hos galtene.

»Som UK-leverandør er det en vigtig parameter«, sagde hun.

Marianne Christiansen slog også på, at de elektroniske øremærker gør det lettere at spotte grise, der er på vej til at blive syge, og på den måde fører til et lavere forbrug af medicin. ½

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle