2014, et hårdt år for dansk eksport

At dansk landbrug som eksporttungt erhverv er dybt afhængig af udviklingen verden over, blev atter bevist i 2014. Desværre på den værst tænkelige vis.

Den store kinesiske tørst efter danske mælkeprodukter, der i årene forinden drev priserne godt i vejret, stoppede pludseligt i foråret 2014 – og siden har priserne stort set kun peget nedad hos Arla. Kollegerne på svineslagterierne blev mindst lige så hårdt ramt, da konflikten i Ukraine, sammen med svinepest i enkelte EU-lande, betød et stop for al import af fødevarer fra hele EU. Så hård var konflikten, at man på TV kunne se russiske myndigheder brænde store lagre af dansk kød, der var smuttet udenom importforbuddet.

For svineproducenterne betød det endnu et år med underskud, mens kvægbruget trods alt kom i plus takket være de gode priser i årets første halvår. Men alle kunne se, at fremtiden tegnede sig dystert for begge sektorer, hvis der ikke kom hul igennem til Rusland og Kina. Og det tydede intet på.

Skejbys økonomer noterede, at op imod 2.000 landbrug var økonomisk usunde og kun blev holdt flydende af den lave rente – og bankernes ulyst til at tage de nedskrivninger, der efterhånden havde hobet sig op.

Læs mere om 2014 på vores jubilæumshjemmeside www.godhistorie.dk

LandbrugsAvisen fortæller her på vores hjemmeside løbende om de sidste 60 år i dansk landbrug - de år, vi har eksisteret på grund af - og for - dansk landbrug.

Læs mere om på vores jubilæums-hjemmeside www.godhistorie.dk og del meget gerne dine egne minder fra året - eller andre år - ved at indsende dem til godhistorie@landbrugsmedierne.dk eller lægge dem på det sociale medie Instagram med hashtagget #taklandmand.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle