2016, året hvor landbrugspakken blev vedtaget

I 2016 fik landmændene endelig lov til at gøde lidt mere. Desværre regnede gevinsten væk i juli.

En historisk vending, kaldte viceformand Lars Hvidtfeldt, da landmænd fik lov til at tildele bare nogenlunde den mængde gødning, planterne havde brug for. Efter en rent ud sagt gebrækkeligt politisk forløb, der endte med at koste fødevareminister Eva Kier Hansen (V) jobbet og skabe dybt nag mellem Venstre og de konservative, blev de første dele af den længe ventede landbrugspakke vedtaget. Væk kom de forhadte randzoner, og det første, store skridt til at afskaffe gødningsnormerne blev taget.

Ingen var i tvivl om, at det ekstra kvælstof bekom planterne godt, men det helt store, solide bevis snød vejrguderne os for. Et tørt forår og en våd juli betød ringe betingelser for høsten, der endte som en af de ringeste i adskillige år. Men trods alt, og takket være den mere optimale gødning, med mere krudt i kornet, til glæde for både møllerierne og svineproducenter.

Økonomisk blev også 2016 katastrofalt. Mange store og små landbrug gav op efter mange års kamp og erklærede sig selv konkurs.

Men mon ikke fornøjelsen ved landbruget alligevel overlever. I LandbrugsAvisens 60 års jubilæumstillæg 30. september kunne 14-årige Nicklas Tærsker sætte ord på den stædighed, der formentlig også fremover vil bære erhvervet fremad. ”Når jeg er 25 år, så arbejder jeg på et landbrug og er ved at spare op til at få mit eget”, lød det selvsikkert. ”Det kan godt være, det bliver dyrt, men det må jeg se om jeg kan løse.”

Læs mere om 2016 på vores jubilæumshjemmeside www.godhistorie.dk

LandbrugsAvisen fortæller her på vores hjemmeside løbende om de sidste 60 år i dansk landbrug - de år, vi har eksisteret på grund af - og for - dansk landbrug.

Læs mere om på vores jubilæums-hjemmeside www.godhistorie.dk og del meget gerne dine egne minder fra året - eller andre år - ved at indsende dem til godhistorie@landbrugsmedierne.dk eller lægge dem på det sociale medie Instagram med hashtagget #taklandmand.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle