2018 blev et meget bedre år end frygtet

Regnskabsanalyser viser, at 2018 nok blev et dyrt bekendtskab, men helt så galt som frygtet gik det ikke.

Vi er faktisk selv lidt overrasket over, hvor godt landmændene har klaret sig igennem 2018. Især økologerne er en fantastisk succes-historie. De har virkelig rykket sig meget og har hævet ydelsen med 300 kilo og dermed kunnet holde fremstillingsprisen, selv om tørken har været hård. Økologerne er dygtige til at agere, når de bliver udfordret«, siger vicedirektør Andreas H. Brandt, LandboNord.

2018 var på alle måder usædvanlig og er med ekstrem tørke, lav notering og høje foderpriser allerede gået over i historien som et af de værste år i dansk landbrugs historie. Men nye regnskabstal viser, at 2018 ikke entydigt har fortjent sit dårlige eftermæle.

Sammenlignes regnskaberne fra en række store rådgivningsselskaber med den prognose for 2018, som Seges offentliggjorde i oktober, så har alle driftsgrene klarede sig bedre end spået, da der var et enkelt kvartal tilbage af året.

Dygtige økologer

Selv om der er tale om en halvering af resultatet før ejerløn i forhold til 2017, ender de konventionelle mælkeproducenter i regnskabsanalysen med et resultat på 800.000 sammenlignet med prognosen fra Seges, der forudsagde et resultat på i bedste fald 510.000 kr.

For økologiske mælkeproducenter er der også tale om et væsentligt bedre resultat i analysen end i prognosen. Her er driftsresultatet henholdsvis 570.000 i analysen og 390.000 kr. i prognosen. Især på grund af økologernes store afhængighed af et stort grovfoder er tallene bemærkelesværdige og kan altså ifølge Andreas H. Brandt tilskrives godt håndværk.

Analyse og prognose

Analysetallene stammer fra landmandsregnskaber fra en alliance bestående af rådgivningsselskaberne LMO, LandboSyd, LandboNord og Sagro og er opgjort efter årets afslutning.

Prognosen fra Seges er fra tredje kvartal 2018, og der er siden fortaget en mindre opjustering af svinepriser og afgrødepriser. Prognosen er også udarbejdet, før den milde oktober reddede en del af grovfoderhøsten og inden Arlas krisehjælp i form af en ekstraordinære udbetaling af overskud på otte øre pr. kilo mælk.

Analysen og prognosen kan altså ikke sammenlignes 1:1, men det ændrer ikke ved, at det billede, man i oktober havde af landmændenes driftsresultater, nu viser sig at være knap så dystert.

Sorte og røde tal

Tilbage i analysen, som er den første opgørelse over de faktiske driftsresultater fra omkring 400 landmænd, er tendenserne de velkendte. Alle driftsgrene har oplevet tilbagegang i forhold til 2017, der jo også på alle måder var exceptionelt godt. Men både planteavlere og kvægbrugere kommer faktisk ud af 2018 med sorte tal. For planteavlernes vedkommende er der tale om et plus på 328.000 i analysen sammenlignet med et minus på 10.000 i prognosen.

»Selv om høstudbyttet ikke var så stort i 2018, oplevede mange landmænd, at høsten var let og tørringen minimal. Derfor er der sparet meget på kapacitetsomkostningerne i markbruget. Sammenholdt med stigningen i kornprisen på omkring 30 kr. har det i høj grad været med til at redde resultatet hos planteavlerne«, fortæller chef for LMO Business, Carsten Kragh Paulsen.

Værre ser det ud hos grisene, hvor der er røde tal i både prognose og analyse. I analysen er tallene dog nærmest lyserøde sammenlignet med de blodrøde i prognosen. Seges havde spået et tab på 640.000 kr. til slagtesvineproducenter og et minus på 940.000 kr. til smågriseproducenterne. I analysen er underskuddet ’kun’ mellem en tredjedel og halvdelen, nemlig henholdsvis 219.000 kr. og 451.000 kr.

»Vi har nok været lidt tilbøjelige til kun at huske fjerde kvartal af 2018 med de dårlige smågrisepriser. Men de er ikke betegnende for hele året. Den første halvdel af 2018 følger smågriseproducenterne faktisk deres budgetter«, siger Andreas H. Brandt.

»For slagtesvineproducenterne er fremstillingsprisen på svin steget en smule, men de er blevet reddet af god eksportafsætning og lavere priser på smågrise. Så man kan godt sige, at slagtesvineproducenterne er blevet reddet af smågriseproducenterne. Men de havde så til gengæld et kanonår i 2017«, forklarer Andreas H. Brandt.

Seges kommer med et 2018-skøn for hele landet i februar.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle