21.000 små pakker med frø skal brændes

Københavns Lufthavn har tilbageholdt tusindvis af små pakker med ukendte frø sendt til tilfældige danske adresser. Frøene skal nu destrueres.

Siden foråret 2020 har Toldstyrelsen i Københavns Lufthavn tilbageholdt mere end 21.000 små poser med frø sendt til tilfældelige danskere.

Dermed er sendingerne blevet ved med at dukke op, da det tilbage i maj lød, at man havde fundet i alt 17.000 pakker.

De mange tusind pakker med frø skal nu destrueres, lyder det i en meddelelse fra Landbrugsstyrelsen.

"Ikke-godkendte frø kan medføre ulovlig import, og dermed indførsel af invasive arter, forekomst af GMO og alvorlige frøbårne sygdomme, som Danmark og EU arbejder ihærdigt for at undgå", siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Kristine Riskær.

Del af et svindelnummer

I første omgang vakte de mystiske pakker bekymring, da man ikke vidste, hvilken slags frø pakkerne indeholdt, og man derfor frygtede for de plantesygdomme, som frøene kunne føre med sig, hvis de blev plantet på dansk jord.

Desuden fandt de danske myndigheder også tegn på, at der kunne være GMO i frøene.

Den bekymring er dog blevet afblæst, da Landbrugsstyrelsens undersøgelser viste, at frøene ikke
var spiredygtige, og det blev derfor vurderet at frøene ikke var en risiko for hverken mennesker eller natur.

I de små kinesiske pakker lå der cirka 2-5 gram frø. 

Poserne med frø er blevet tilbageholdt, fordi de ikke har været ledsaget af et officielt plantesundhedscertifikat,der er garanti for, at frøene ikke bærer på fremmede sygdomme.

Landbrugsstyrelsen mener, at pakkerne er en del af et svindelnummer - et led i et såkaldt "brushing scam", der er en metode, hvor internetbutikker kunstigt øger deres salgstal ved at sende et stort antal pakker afsted til meget lave omkostninger. Modtagerne vil typisk være helt tilfældigt udvalgt.

Der er nu startet en udvidet høringsperiode på otte uger, hvor borgere, der vil forsøge at gøre krav på deres frø, kan henvende sig til Landbrugsstyrelsen. Efterfølgende vil tilbageværende frø bliver brændt på et forbrændingsanlæg, skriver styrelsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle