22-årig forvalter-elev er med til at høste pænt udbytte på gods

Efter tre år i udlandet er Jonas Lundby nu tilbage på dansk jord, hvor han som underforvalter-aspirant på Rosenfeldt Gods er med til at planlægge høsten.

Da en stor sort sky trak ind over horisonten stoppede de mejetærskerne på Rosenfeldt Gods.

Torsdag eftermiddag var to Claas Lexion 780 ellers i gang med at høste 30 ud af i alt 250 hektar med vinterhvede, men da der kom små ti dråber, stoppede de høstarbejdet, fortæller 22-årige Jonas Lundby, underforvalteraspirant på godset.

Marken med vinterhvede af sorten Torp, der bliver brugt som foderhvede, ligger omkring 10 kilometer fra Rosenfeldt Gods.

"Så da vi hørte, at det regnede rigtig meget hjemme, og vi kunne se, at det var på vej over mod os, var det nok til at give hold i os og se, hvad der skete", siger Jonas Lundby.

For der var vand nok i kornet, der er høstet med et vandindhold på 15 procent, hvilket er udemærket melder Jonas Lundby, da kornet kan komme på godsets eget tørreri.

"Høsten er gået fint, vi har fået pæne udbytter og hvedehøsten er god i år", siger han, uden dog at have lyst til at oplyse de præcise tal for udbytterne.

"Det ser rigtig pænt ud, det ser ud til, at det meste af høsten holder den kvalitet, den skal. Nu bliver det spændende at se med vårbyggen, som vi forhåbentlig starter op nu, om den holder maltkvaliteten", siger godsejer Nicolai Tillisc.

Pauserne giver tid til maskinerne 

Landbruget består af Rosenfeldt og Øjbjerggård godser og omfatter i alt 2400 hektar.

Markplanen for 2019 tæller brødhvede, foderhvede, maltbyg, vinterraps, sukkerroer, rødsvingel, westerwoldisk rajgræs, hundegræs og hvidkløver.

Den seneste ustadige vejrperiode har betydet, at Rosenfeldt Gods har måtte høste, når der var et hul mellem bygerne.

Derfor er de rutineret i pausernes udnyttelse, og brugte de 20 minutter, hvor regnen satte høsten på pause, til at få pudset sine vinduer og gå maskinen efter.

Heldigvis drev skyerne dog lige syd om marken med vinterhvede.

"Og så var det afsted igen", siger Jonas Lundby.

Hjemme fra udlandet

Jonas Lundbys stilling på godset er 'underforvalter-aspirant', og han er derved i lære som underforvalter. 

På trods af hans relativt unge alder har Jonas Lundby allerede været vidt omkring. Han været godt tre år i udlandet på først en gård med kornproduktion i Canada og Australien, en bomuldsproduktion i Australien og en maskinstation, der høstede vindruer, i Australien.

"Man skal have fart på og nå at opleve noget, mens man kan. Man skal gå efter at blive så dygtig som muligt, og der synes jeg, at udlandet var en super spændende, og så greb jeg chancen, mens jeg kunne", siger Jonas Lundby, der efter egne ord dog til sidst gerne ville hjem og have lidt ro på igen.

Så da en tidligere dansk arbejdsgiver fra et Sydfynsk Gods foreslog ham stillingen på Rosenfeldt Gods, slog han til.

"Men jeg har taget en masse praktisk erfaring med hjem, og så har jeg fået hår på brystet af at være afsted og ude at stå på egne ben".

Med billederne deltager Jonas Lundby i konkurrencen i 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede, hvidkløver, vårbyg, rug, spinat til frø, triticale og havre.

Mangler høst: Hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle