228 landmænd og lodsejere vil anlægge minivådområder til gavn for vandmiljøet

228 landmænd og lodsejere har i år ansøgt om at anlægge minivådområder, der renser drænvand for kvælstof og fosfor. Det forventes, at de nye minivådområder kan reducere kvælstofudledningen til vandmiljøet med ca. 100 ton om året.

Flere landmænd og lodsejere skal snart i gang med gravearbejdet med etableringen af nye minivådområder.

Helt præcist har 228 landmænd og lodsejere valgt at ansøge om konstrueringen af et minivådområde med det formål at reducere kvælstofudledningen og beskytte vandmiljøet.

Det skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Hvis samtlige af de nye minivådområder bliver etableret, vil det kunne reducere kvælstofudledningen med ca. 100 ton om året.

Det er tredje gang, at landmænd og lodsejere har haft mulighed for at ansøge om etableringen af et minivådområde.

"Minivådområder er en fantastisk måde for landmænd at reducere deres kvælstof til vandmiljøet. Jeg ser derfor meget frem til at følge med i etableringen af de her nye minivådområder, der forbedrer vandmiljøet ved vores kyster og dermed også skaber bedre betingelser for dyr og planter. Jeg håber selvfølgelig, at flere landmænd vil blive inspireret af de nye minivådområder og selv ansøge, når vi åbner ansøgningsrunden igen næste år", siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Mette Hyldebrandt-Larsen.

Det primære formål med minivådområdeordningen er at forbedre vandmiljøet ved at reducere kvælstofudledningen til det omkringliggende vandmiljø. Et minivådområde fungerer som et naturligt rensningsanlæg, der reducerer drænvand for kvælstof og sekundært fosfor, som kan skade vandmiljøet i blandt andet havet, søer og vandløb.

Landmænd får dækket 100 procent af udgifterne

Ansøgningsrunden for etablering af et minivådområde løb i år fra d. 28. februar til 25. august. Landmænd og lodsejere, der får tilsagn, får dækket alle udgifter i forbindelse med etablering. Tilskuddet er finansieret af EU-midler gennem det danske Landdistriktsprogram.

Landbrugsstyrelsen har i år gjort kontrollen med minivådområderne mere smidig for landmændene.

"Vi har det seneste år arbejdet på at rette de børnesygdomme, som ordningen har haft. Derfor bliver kontrollen med minivådområderne mere fleksibel til gavn for landmændene og lodsejerne. Samtidig vil vi sikre, at landmænd ikke mister hele tilskuddet ved fejl, der ikke har betydning for miljøeffekten af minivådområdet. Vi er glade for, at landmændene stadig søger", siger Mette Hyldebrandt-Larsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle