25 år som frontkæmper mod sygdomme og skadedyr i markens afgrøder

Sådan lyder et af de mest anvendte stykker rådgivning inden for planteproduktionen i Danmark - ofte givet videre, når en landmand og/eller hans planteavlskonsulent i marken støder på noget ukendt og eventuelt skadeligt i afgrøden.

Nærmere begrundelse for det gode råd er unødvendig. Alle med planteavl som profession eller interesse er på fornavn med Ghita Cordsen Nielsen og anerkender, at landskonsulenten på Seges i sin person rummer landets største videnbank inden for forebyggelse og bekæmpelse af sygdomme og skadedyr.

Hvis ikke hun kan opklare mysteriet i afgrøden, ja, så er der virkelig tale om noget nyt og ukendt.

I mark og Skadestue

Både i marken og gennem mange år som bestyrer af Skadestuen hos Seges Planter & Miljø har hun set og identificeret utalligt af det kryb og de sygdomme, der i nogle tilfælde truer korn, raps, majs og andre afgrøder.

For hende er en ukendt skadegører en ekstra udfordring, som hun med ildhu går i kast med at udforske - eventuelt ved hjælp af de uvildige landsforsøg, som Ghita er ansvarlig for på området.

»Hvordan bekæmper man det?« vil næste spørgsmål til Ghita ofte lyde, men hendes svar falder ikke altid i modtagernes smag. Hun regner nemlig helst i nettomerudbytter og ud fra den tese, at der ikke er økonomi i at sprøjte mod enhver plet på et kornblad.

Det kan netop Ghita gøre i kraft af en tårnhøj respekt for hendes faglighed og integritet.

25 års virke

Ghita Cordsen Nielsen er uddannet agronom og blev ansat på Landskontoret for Planteavl i 1991 efter en årrække som redaktør på Agrar Forlaget og det daværende Statens Planteavlsforsøg.

Hun er medskribent på flere fagbøger om plantesygdomme og skadedyr.

Jubilæet markeres med reception på Seges fredag 8. januar kl. 14 - 15.30.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle