Udvalgt til weekend: Allan Bech Sørensen har selv sparet 1,2 mio. kr. sammen til en ny kalvestald. Den er under opførelse nu, hvor noteringen for kalvekød er under stærkt pres.
Rejsegildet blev desværre en tynd affære, fordi det er forbudt at samles mange mennesker netop nu. De løbende afregninger fra slagteriet er også blevet bemærkelsesværdigt mindre, fordi corona-situationen presser afsætningen af de dyre udskæringer med en lavere notering til følge.
Alligevel er kalveproducent Allan Bech Sørensen, Varming ved Ribe, optimist. I denne uge rejste han spærene til en ny stald, så han kan udvide sin produktion fra 550 til næsten 700 kalve om året.
"Byggeriet blev bestemt og sat i gang før corona-krisen kom, men jeg fortryder ikke. Jeg har skabt en lønsom kalveproduktion, og med den nye stald får jeg flere muligheder for at tilpasse produktionen, så jeg kan opnå den bedste pris for kødet", fortæller han.
Selv sparet op
Den nye stald står på soklen af en gammel stald, som tidligere havde fuldspalter. Disse er nu fjernet, da Allan Bech Sørensen gerne vil producere flere Dansk Kalv til Danish Crown, og her er kravet, at kalvene enten skal hvile i sengebåse eller på halm. Allan Bech Sørensen valgte det sidste pga. prisen.
"Stalden er såre simpel med store dybstrøelsesarealer og et foderbord i siden. Vi gør ikke noget for at komplicere eller fordyre byggeriet", siger han.
Den samlede byggepris inklusiv nedrivning af den gamle stald løber op i 1,2 mio. kr. Dem har han selv sparet op over de seneste tre år.
"Jeg har det nu engang bedst med selv at stille med pengene, når nu det kan lade sig gøre«, siger han og tilføjer, at banken har lovet at hjælpe med kassekreditten, hvis det skulle blive nødvendigt frem til høst, hvor han får penge ved salg af korn".
Hurtig ind - hurtig ud
Når Allan Bech Sørensen stadig kan tjene penge, selv om indtjeningen i kalvesektoren er presset, skyldes det en benhård strategi om lave omkostninger. Dyrene fodres i vid udstrækning med hjemmeavlet, billigt grovfoder med tilskud af indkøbt kalveblanding.
Samtidig er Allan Bech Sørensen optaget af at få flest mulige kalve igennem staldene hvert år. Han køber gerne fravænnede kødkvægskalve og andre slagtekalve, som kun skal fedes tre til seks måneder.
"Ved at slagte mange kalve får jeg mange slagtepræmier fra EU. Da slagtepræmien udgør halvdelen af dækningsbidraget på en kalv, gælder det i min optik om at få kalvene hurtigt igennem systemet", lyder det snusfornuftigt fra Allan Bech Sørensen.
Ved at øge mængden af kalve får han også adgang til flere tillæg hos Danish Crown, som belønner store leverancer af slagtedyr.
En ny normal
Den aktuelle notering for okse- og kalvekød ser Allan Bech Sørensen som en forsmag på fremtiden. Han håber, at slagteriet kan hæve prisen igen, når corona-krisen er overstået, man han nærer ingen forhåbninger om, at de seneste års nedsættelser kommer igen.
"Jeg tror, at vi er tæt på en ny normalpris for kalvekød. Det er hårdt for vores sektor, for det er ikke alle, der kan lave et plus med den nuværende notering", vurderer Allan Bech Sørensen.
Lige nu glædes han over, at byggeriet forløber planmæssigt trods corona-krisen. Og så ser han frem til at vise byggeriet frem, når han engang får lov.
Faktaboks
Allans bedrift
- Produktion af slagtekalve og planteavl.
- Indkøber både spædkalve og ældre kalve, som kun skal fedes i en kort periode.
- Fodrer med hjemmeavlet grovfoder og indkøbt kraftfoder.