2700 marker skal tilpasses nye regler næste år (opdateret)

Fra 2019 skal indtegning og tilsagn stemme overens på pleje af græs- og naturarealer for at overholde EU's regler. Det kommer til at berøre 2700 marker fordelt på 1500 tilsagn.

Hvis du har et tilsagn om pleje af græs- og naturarealer, har du indtil nu kunnet indtegne dine marker med det såkaldte luft i tilsagnet. Det vil sige, at du kunne tegne for eksempel 10,00 ha (geografisk areal) og så kun søge tilsagn og udbetaling til 9,00 ha.

Det skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det er et EU-krav, at tilsagn indgået fra 2015 og frem overholder reglerne for præcis indtegning. Det betyder, at det areal, der bliver indtegnet i IMK, skal svare 1:1 til det registrerede tilsagnsareal. Reglerne gælder allerede for for eksempel økologisk arealtilskud, og fra 2019 gælder reglerne om 1:1-indtegning også for de tilsagn til pleje af græs- og naturarealer, der er indgået i 2015 eller senere.

Til gengæld indfører Landbrugsstyrelsen 10 procent fleksibilitet i ordningen pleje af græs- og naturarealer, hvor op til 10 procent af arealet i tilsagnet må bestå af områder under 500 m2, som ikke plejes med afgræsning eller slæt.

"Landbrugsstyrelsen forventer, at de nye regler vil øge automatiseringsgraden af sagsbehandlingen i styrelsen og dermed medføre hurtigere udbetalinger. De nye regler vil derudover medvirke til at reducere antallet af fejl ved kontrollen. I første omgang medfører de nye regler dog en ekstra konverteringsopgave på en mindre del af arealerne", lyder det i pressemeddelelsen.

Ikke alle skal rette til

Det er ikke alle landmænd med et plejegræs-tilsagn, der skal konvertere deres marker. 85 procent af markerne er allerede indtegnet præcist.

Hvis du kun har sådanne marker, skal du ikke gøre mere, lyder det.

I alt er det ca. 2.700 marker fordelt på ca. 1.500 tilsagn, hvor indtegninger af tilsagn skal tilrettes. Konverteringen sker i et særligt konverteringsskema, hvor du skal tilrette dine tilsagnsindtegninger, så luft i tilsagnet fjernes.

Nyt system skal ikke gå ud over naturplejen

Hos Landbrug & Fødevarer ser man frem til  et system, der sikrer hurtig udbetaling af tilskud til pleje af græs og naturarealer, skaber mere fleksibilitet i naturplejen og sikrer færre fejl.

15 procent af de der allerede har tilsagn, skal overføre deres tilsagn til det nye system i januar.

"Vi er især optaget af, at der ikke er nogen, der mister deres tilskud, fordi deres arealer ikke kan tegnes præcist ind. Hvis der er arealer, der falder ud af ordningen, som følge af et nyt ansøgningssystem, så må disse arealer kunne samles op på en anden måde. Det er afgørende at det nye ansøgningssystem ikke går ud over naturplejen", siger viceformand i Landbrug & Fødevarer Lone Andersen.

Brev i januar

De pågældende landmænd vil få et brev i Tast-selv.  Brevene udsendes i perioden 5. januar til 31. januar, afhængig af hvornår din støtte for 2018 udbetales. Du kan først åbne konverteringsskemaet, når du har modtaget dette brev. Du skal kun udfylde skemaet i 2019.

Der kan først søges om udbetaling af tilskud i Fællesskema 2019 for  tilsagnsmarker, når konverteringen er gennemført.

Marker med pleje af græs- og naturarealer, tilsagnstype 56 og 57 (indgået i 2014) skal ikke konverteres.

Se mere på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.

Fra primo januar 2019 vil du kunne finde brugerguides på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.

OBS: Opdateret kl. 14.45 med kommentar fra Lone Andersen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle