271 år gammelt familielandbrug har ramt guldåre med møbelsnedkeri i stalden

På fynske Kærbygård udvidede de for nogle år siden deres landbrug fra 510 hektar planteavl til også at drive et møbelsnedkeri i et par gamle stalde.

Det har vist sig at være en rigtig god idé, familien Kibæk fik, da de for fem år siden begyndte at lege med tanken om at indrette et møbelsnedkeri i de tomme, gamle hestestalde.

Faktisk en prisvindende idé.

I slutningen af november modtog Kærbygård Fyns Møbelsnedkeri nemlig Gazelleprisen 2019. En pris uddelt af avisen Børsen til succesfulde virksomheder, der som ét af kriterierne har fordoblet deres omsætning over de seneste fire år.

"Det er gået rigtig stærkt med snedkeriet, der er gang i den herude på gården", siger Henrik Kibæk, der er 9. generation på Kærbygård, og som sammen med sin mor Pia Kibæk og bror Morten Kibæk, driver landbruget og snedkeriet.

Kærbygård er en gammel slægtsgård, og familien har i 271 år drevet landbruget med planteavl lidt syd for Odense. I 2019 talte markplanen 510 hektar med blandet planteavl som hvede, byg, spinat, hestebønner, raps og frøgræs.

Et ekstra ben at stå på

Selvom landbruget altid har været familien Kibæks primære driftsgren, har der i mange år også været drevet forskellige side-erhverv fra Kærbygård. Blandt andet har Henrik Kibæks oldefar ifølge historien haft nogle af Danmarks fineste belgierheste, og en anden generation har haft produceret spadserestokke.

Men succesen med snedkeriet får ikke familien til helt at ændre kurs.

"Vi driver stadig landbrug, og udvikler også stadig på det. Snedkeriet er et ekstra ben at stå på", siger Henrik Kibæk, der vurderer at møbelsnedkeriet nok er mest kendt for sine plankeborde, men også laver mange andre opgaver for arkitekter til eksempelvis kirker og restauranter.

Kærbygård har nemlig satset på at producere træmøbler af høj kvalitet.

"Da vi startede, blev vi enige om, at hvis vi skulle gøre det her, så skulle vi gøre det ordentligt. Vores fokus på kvalitet tiltrak dygtige medarbejdere, som er med til at højne kvaliteten og sådan fortsatte spiralen. Nu tør vi godt sige, at vi laver nogle af de bedste produkter på markedet".

Regnskabet for 2018 viser en bruttofortjeneste på 8,3 mio. kr., hvoraf cirka en tredjedel af fortjenesten (ca. 2,8 mio. kr.) stammer fra landbruget, mens resten (ca. 5,5 mio. kr.) er hentet ind i møbelsnedkeriet.

"Det sjove ved at vinde sådan en pris er, at det ikke er en vurdering eller en, man bliver valgt til. Det er målt ud fra nogle tal og resultaterne, som vi og medarbejderne hver dag går og knokler for. Det får lige en til at stoppe op og tænke over, hvor langt man er kommet", siger Henrik Kibæk.

Har skabt liv på gården

Der er også sket lidt på Kærbygård de sidste fem år. Værkstedet er blevet udvidet, gamle driftsbygninger er inddraget til opbevaring af træ, og en gammel hestestald er blevet renoveret og bliver i dag brugt som showroom.

Derudover er der igen kommet et rend af mennesker på gården.

"Når vi kiggede i de gamle billedalbummer var der jo liv på gården med 20 mand, der gik og lavede alt muligt. Derfor var en del af vores mål at få noget af det liv tilbage, og lave noget, der gjorde, at vi kunne bo og arbejde så mange herude igen", siger Henrik Kibæk.

"Det er der kommet igen nu (liv på gården red.) med en del medarbejdere og kunder, der kommer og går. Det er et sjovt miljø at være i", fortsætter han.

Kærbygård har eget savværk, bruger egne traktorer, vogne og biler, når de henter træ eller leverer produkter og har derudover et maskinsamarbejde med en gård nær ved.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle