30 år på samme gård: Dronningborg høster vårbyg igen

Det er kun de heldige, der får lov til at sidde bag rattet på Knud Christensens 30 år gamle Dronningborg 4500.

På gården Nykjær, sydvest for Herning, er der ikke mange, der får lov til at tærske vårbyg med gårdens 30 år gamle mejetærsker.

Ejer Knud Kristensen overtog ejendommen i 1990 efter sin far, der havde købt en spritny Dronningborg 4500 i 1989, og siden har den røde klassiker hjulpet til med at komme igennem 79 hektar vårbyg.

"Min far er noget øm over for sin maskine. Det er næsten kun ham, der får lov til at køre i den. Jeg synes, det er hyggeligt. Han stråler helt op, når han skal høste, og han nyder at komme afsted", fortæller 23-årige Thomas Christensen om sin far.

Driftssikker maskine

På gården er der 240 hektar og 210 malkekvæg, som Knud Kristensen passer sammen med to ansatte. Da Thomas Christensen, der i dag arbejder som salgskonsulent, var barn på gården, husker han familien som dem med den store mejetærsker.

"I dag er vi en af dem med den mindste i nabolaget", siger han.

Foreløbig har hans far høstet 6,5 hektar vårbyg med et udbytte på 65 tønder pr. hektar med en vandprocent på 14,8 procent. Lige nu venter de på, at resten af markerne bliver tørre efter de mange byger.

"Høsten tager nogle dage, men den gør det rigtig godt, og vi laver service hvert andet år, så det er en driftssikker maskine. Det er ikke sådan, så vi slet ikke får lov til at køre i den, men det er ikke meget", siger Thomas Christensen, der selv nyder at mærke nostalgien fra maskinen.

"Jeg er vokset op med mejetærskeren på skødet af min far. Han passer godt på den, for der er ikke nogen brugsskrammer, rust eller slidt maling. Min storebror og jeg har sagt, at vi gerne vil arve den. Hvis det står til os, bliver den ikke solgt i mange år".

Med billederne deltager Thomas G. Christensen i konkurrencen i 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede, hvidkløver, vårbyg, rug, spinat til frø, triticale og havre.

Mangler høst: Hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle