31 svaner er fundet døde langs nordjysk strand

Det vælter ind med døde fugle - rigtig mange af dem har fugleinfluenza, siger ekspert i virussygdomme. 

31 svaner er tirsdag fundet livløse i strandkanten tæt på havnen i Voerså i Vendsyssel i Nordjylland. Det skriver TV2 i samarbejde med TV2 Nord.

Dyrenes Beskyttelse frygter, at svanerne er døde af fugleinfluenza. Dyreværnsorganisationen har tirsdag fået flere meldinger om døde fugle.

Fødevarestyrelsen mener, at det er for tidligt at sige noget om dødsårsagen. Det siger veterinærchef i Fødevarestyrelsen Flemming Kure Marker til TV2. 

De døde fugle bliver indsamlet, så de kan blive sendt til undersøgelse hos styrelsen.

Ifølge Lars Erik Larsen, som er ekspert i virussygdomme hos dyr samt professor ved Institut for

Veterinærvirologi på Københavns Universitet, er det nuværende udbrud med fugleinfluenza det værste, vi har set i Europa.

"Noget tyder på, at det går lidt agurk lige nu. Det vælter ind med døde fugle til undersøgelse, hvor rigtigt mange af dem har fugleinfluenza. Især svaner bliver der fundet mange af, måske fordi de er så bemærkelsesværdige", siger han.

I weekenden blev der også fundet døde svaner på Bornholm. I midten af februar var det samme tilfældet i Mørke på Djursland.

Der er de seneste måneder fundet flere tilfælde af fugleinfluenza i Danmark. Også den variant, som kaldes H5N8, der regnes for at medføre fugledød i mere end 60 procent af tilfældene, er fundet. 

Grundet frygt for spredningen af sygdommen er der blevet indført et krav om, at fjerkræ i fangenskab bliver holdt under en overdækning. 

"Og det er sådan set det vigtigste og det eneste, vi kan gøre", mener Lars Erik Larsen. 

"Vi kan ikke gøre noget ved de vilde fugle, men virussen er også ekstremt dødelig for tamt fjerkræ. Derfor er det vigtigt, at folk følger Fødevarestyrelsens anbefalinger om at adskille tamt fjerkræ fra vilde fugle", siger han. 

Ifølge Fødevarestyrelsen er der i Nordjylland registreret 19 tilfælde af fugle, som er døde med fugleinfluenza i kroppen, skriver TV2. I alt er 248 prøver fra fugle analyseret i 2021, og i knap 30 procent af tilfældene har man fundet smitte med fugleinfluenza H5N8. 

Den omfattende smitte får Fødevarestyrelsen til at opfordre til, at man indberetter fund af døde fugle til dem. Det kan man gøre gennem Fødevarestyrelsens app FugleinfluenzaTip. 

/ritzau/
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle