33 får dræbt i formodet ulveangreb: "Det værste, jeg nogensinde har set"

For anden gang er avler Morten Thøgersens dyr blevet angrebet af ulve.

Natten til søndag har der igen været uvelkomne gæster i fåreavler Morten Thøgersens indhegninger, hvor 33 får er blevet dræbt i et formodet ulveangreb.

Det er anden gang avleren oplever, at ulve er gået ind i indhegningen ved Vemb i Vestjylland og har bidt dyr til ihjel. Tilbage i marts 2018 mistede han også otte får efter et ulveangreb.

Morten Thøgersen opdagede denne gang angrebet, da telefonen ringede søndag morgen og en lodsejer kunne fortælle, at han havde flere får gående udenfor indhegningen. 

"Så jeg kørte selvfølgelig ud og kiggede og kunne se, at der lå flere døde dyr inde i indhegningen. Jeg tænkte: 'Så har der været gang i den'", siger Morten Thøgersen, der tænker på, at hvis dyrene er flygtet ud af indhegningen, hvor der er strøm i leddet, så har de været mere bange for noget andet.

Inde i indhegningen lå 10 - 15 døde får og lige så mange gik rundt med dybe bidsår og måtte aflives.

"Da jeg går og rydder op på marken er der også flere får, der går med dybe, store bidmærker, så man kan se ribben. Det her er det værste, jeg nogensinde har set", fortæller Morten Thøgersen, som i alt ender med 33 døde får.

Han har haft en vildtkonsulent forbi for at tage DNA-prøver.


Fårene bliver samlet og kørt væk. Resten af flokken skal flyttes til en anden mark nu. Foto: Morten Thøgersen


Foto: Morten Thøgersen

Kalder på politisk handling 

Morten Thøgersen arbejder til daglig som mekaniker, men har været fåreavler siden 2010. Han har i alt omkring 700 får fordelt på fire marker.

På den mark, som blev angrebet natten til søndag, havde Morten Thøgersen 300 moderfår gående. De nu omkring 270 får, som er tilbage, er han ved at flytte til en mark omkring 20 kilometer væk i fugleflugtslinje.

"Jeg har fundet en mark ud til en relativt befærdet vej, men der er ingen garanti for, at bare fordi jeg flytter dyrene, at så holder ulvene sig væk", siger Morten Thøgersen.

"Jeg håber, at der snart sker en politisk ændring, for det er grotesk, at ulven kan gå og ødelægge mine dyr, og at der ingen hjælp er at hente. Jeg er ved at være godt og grundigt træt af det", siger fåreavleren, der fordi hans dyr afgræsser andres jord, ikke kan sætte ulvehegn op på de 700- 800 hektar, som han afgræsser om året. Desuden har han heller ikke økonomien til at investere i et sådant hegn.

"Jeg ved ikke, hvem jeg skal ringe til i sådan en situation her. Dyrene forsvinder, og jeg mister penge. Ja tak, jeg får en erstatning, men det kan jeg ikke bruge fremtidsmæssigt, for jeg skal sælge lam, og det kan jeg ikke, hvis jeg ingen får har", siger Morten Thøgersen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle