3.300 gråænder skal aflives: Fynsk gård ramt af fugleinfluenza for tredje gang

En vestfynsk gård er for tredje gang ramt af fugleinfluenza. Beredskabsstyrelsen og Fødevarestyrelsen er fredag formiddag til stede på en gård på Vestfyn med 3300 gråænder, der skal aflives i dag.

Årets andet udbrud af lavpatogen fugleinfluenza har ramt en gård på Vestfyn.

Det bekræfter Fødevarestyrelsen.

Fredag formiddag er både Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen til stede på en gård på Vestfyn, hvor der er fundet fugleinfluenza i en besætning af 3300 gråænder.

"Det er en besætning af 3300 gråænder, der er ramt af den lavpatogene fugleinfluenza af typen H7", siger Sten Mortensen, der er veterinær udviklingschef ved Fødevarestyrelsen, til landbrugsavisen.dk.

Hele besætningen vil blive aflivet i dag, lyder meldingen fra styrelsen.

Beredskabstyrelsen er på gården for at sikre, at udbruddet ikke spreder sig til andre besætninger i nærheden.

For tredje gang

Virksomheden ved Brenderup på Vestfyn producerer gråænder til salg til udsætning for jægerne, og det er desværre ikke første gang, at gården bliver ramt af fugleinfluenza

"Ja, gården har været ramt flere gange. Jeg mener, det er tredje gang den her besætning er ramt i løbet af en række år", siger Sten Mortensen fra Fødevarestyrelsen.

Udbruddet af fugleinfluenza blev fundet i en af de prøver som virksomhedsejeren rutinemæssigt har indsendt. Prøverne viste, at flere af dyrene var ramt af den lavpatogene virus H7.

"Når vi har udbrud af sådanne sygdomme, så vil vi gerne have aflivet fjerkræet hurtigst muligt og gerne inden for 24 timer, for at sikre at det ikke udvikler sig til den højpatogene eller spreder sig", siger Sten Mortensen.

Smittet af vildfugle

Man regner med at besætningen er blevet smittet af vildfugle, der er fløjet over området. Der skal blot en fugleklat fra en syg vildfugl til at smitte en besætning, fortæller Sten Mortensen.

"Det er vanskeligt at holde fjerkræ, der går udendørs, fri for smitte. Det er bare en risiko for at de bliver smittet", siger Sten Mortensen.

Der oprettes i forbindelse med aflivningen af besætningen også en sikkerhedszone på én kilometer i omkreds omkring gården.

"Der er dog ingen andre erhvervsfjerkræs-produktioner inden for zonen. Så der er begrænsede gener for erhvervet. Det bliver kun for hobbyejere, der følger restriktioner", siger Sten Mortensen.

Hobbyejere skal forvente besøg af styrelsen, der vil tage prøver af deres fjerkræ, for at sikre, at de ikke er smittede. Derudover må eventuelle ejere ikke flytte deres hobbybesætninger i tre uger.

Ikke længe siden sidst

I starten af marts, for kun få uger siden, blev et lignende udbrud af lavpatogen fugleinfluenza opdaget i en besætning af høns nær Terndrup nord for Mariager Fjord i Nordjylland.

Her blev hele besætningen af cirka 7000 æglæggende høns aflivet for at forhindre, at virussen udviklede sig fra den mildere fugleinfluenza til et højpatogent udbrud.

Det var en systematisk kontrol af hønsebesætningen, der fangede smitten, der var årets første store udbrud af lavpatogen fugleinfluenza.

Normalt ser styrelsen kun ét større udbrud af lavpatogen fugleinfluenza, hvor man må rykke ud og aflive hele besætninger, hvert andet år. Men de sidste par år har der været flere positive prøveresultater end normalt. Det fortalte dyrlæge og chefkonsulent hos Fødevarestyrelsen Stig Mellergaard: 

”I gennemsnit ser vi sådan et angreb hvert andet år. Men vi havde to udbrud sidste år, og nu også et i år”, sagde Stig Mellergaard tidligere til landbrugsavisen.dk.

Faktaboks

  • Fjerkræ udviser sjældent tegn på sygdom ved lavpatogen fugleinfluenza, men de kan smitte andre fjerkræ, og sygdommen kan ændre sig til den højpatogene type, der har en dødelighed på op imod 100 procent.
  • Udover aflivning af den ramte besætning bliver der som regel også oprettet en zone med særlige restriktioner på en kilometer rundt om besætningen.
  • Reglerne siger bl.a., at fjerkræ og deres æg ikke må flyttes ud af zonen i 21 dage.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle