3.390 cpr-numre på landmænd lækket ved en fejl

3.390 CPR-numre har ved en fejl været offentligt tilgængelige under et kort på Landbrugsstyrelsens hjemmeside. Landbrugsstyrelsen har rettet fejlen med det samme og anmeldt sikkerhedsbruddet til Datatilsynet.

En større gruppe landmænd modtager i disse dage et brev fra Landbrugsstyrelsen.

Årsagen er, at CPR-numre på 3.390 landmænd har været tilgængelige under et kort på Landbrugsstyrelsens hjemmeside. Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Til Landbrugsavisen oplyser Landbrugsstyrelsen, at der er tale om programmet 'kortwebservice' på LandbrugsGIS, hvor man blandt andet kan søge på markblokke og forskellige tilsagnstyper.

Det fremgik ikke af filen, at der var tale om CPR-numre, og de var ikke forbundet med navne på de omfattede personer. CPR-numrene har været forbundet med data på marker, som de pågældende personer havde tilsagn til.

"Selvom risikoen for, at CPR-numrene er blevet misbrugt, er lille, betragter vi det som en alvorlig sikkerhedsbrist fra vores side, og vi har straks rettet op på fejlen og meldt det til Datatilsynet. Det burde ikke have været muligt, og det beklager vi dybt over for de landmænd, som er blevet ramt af vores fejl. Vi er nu i gang med at gennemgå vores procedurer, så vi undgår lignende fejl", siger underdirektør med ansvar for IT i Landbrugsstyrelsen Franci Johansen.

Landbrugsstyrelsen opdagede fejlen den 12. december 2019, og det forkerte kortlag blev fjernet fra servicen med det samme.

At risikoen for at cpr-numrene er blevet misbrugt er lille skyldes, at kortene er svært tilgængelige data, forklarer pressechef hos Landbrugsstyrelsen. 

"Det betyder, at det er en fil med geodata, som kun kan åbnes med et GIS-program eller af en med kendskab til filtypen", oplyser hun.

 

Landbrugsstyrelsen har indberettet fejlen til Datatilsynet, ligesom alle personer, som er berørt af fejlen, har fået direkte besked.

Opdateret kl. 11:08 med oplysninger om, hvilket kort, det drejer sig om på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle