3F om konflikt med landmand: ”Det er bestemt ikke ordentlige forhold”

3F, HK og Dansk Metal har varslet sympatikonflikt mod mælkeproducent Anders Kappel på Falster. Landmanden vil ikke indgå overenskomst med fagforbundet, selvom 3F argumenterer for, at medarbejderne i virksomheden underbetales.

”Jeg betaler en løn, der er aftalt i en overenskomst under KA, og mine medarbejdere får også tillæg for overarbejde. Det er bare ikke den samme sats som i 3F's overenskomst”.

Sådan fortalte Anders Kappel i går om sin konflikt med fagforeningen 3F. Landmanden argumenterer for, at han behandler sine omkring 15 ansatte godt og ordentligt, men den udmelding er 3F lodret uenige i.

”Efter vores opfattelse er det bestemt ikke ordentlige forhold, Anders Kappel byder sine ansatte. Når vi siger det, taler vi udelukkende om løn- og arbejdsvilkår”, fortæller næstformand i 3Fs Den Grønne Gruppe, Morten Fischer-Nielsen.

Intet samarbejde

Han understreger, at man i første omgang har forsøgt at skabe dialog med Anders Kappel, så man kan nå til enighed om en aftale.

Det arbejde har hidtil været uden held.

”Han har meddelt, at han ikke vil tale med os, fordi han er under overenskomst med KA, der har lavet en aftale med Det Faglige Hus. Men den anerkender vi og arbejdsgiverne i GLS-A ikke som en overenskomst. Den er indgået af to parter, der ikke er del af den danske model”, siger Morten Fischer-Nielsen og uddyber:

 ”Det svarer til, at jeg laver en aftale med min lokale fodboldklub, om hvad vores medarbejdere skal have i løn”.

Næstformanden gør det klart, at sagen ikke handler om Anders Kappels forhold til sine ansatte eller hans måde at strukturere arbejdsmiljøet.

”Vi ønsker på ingen måde at jagte landmanden. Vi vil kun sikre, at medarbejdere i branchen arbejder under de forhold, vi ser som retfærdige. Det betyder også lige konkurrencevilkår for bedrifterne”, lyder det fra ham.

Ringere på alle måder

Det er heller ikke kun småjusteringer, der skal gøres, hvis arbejdsforholdene skal leve op til 3Fs standard.

”Overenskomsten under KA lader meget tilbage at ønske. Lønnen er i sig selv et problem. Her betaler Anders Kappel helt ned til 20 kroner mindre i timen, end vores overenskomst foreskriver. Derudover er arbejdsugen under KA-vilkår på 45 timer. Man kan sågar aftale, at medarbejdere slet ikke skal have overtidsbetaling, og det kan sætte pressede medarbejdere i en rigtig dårlig situation”, forklarer Den Grønne Gruppes næstformand.

”Før vi kommer med forslag til overenskomst, har vi selvfølgelig været ude på bedriften for at undersøge, hvordan arbejdet foregår. Her var det klart, at der er mange ting, der skal struktureres anderledes, før virksomheden tilbyder medarbejderne acceptable vilkår”, uddyber han. 

Projekt overenskomst

Anders Kappel mener, at 3F jager de store landbrugsvirksomheder uden berettiget grund, men det afviser Morten Fischer-Nielsen.

”Det er almindeligt kendt, at vi kører et projekt med at få overenskomster med flere landmænd i takt med, at de bliver større og større - så kører vores lokale afdeling ud og forsøger at starte en dialog op. I nogle tilfælde får man godt samarbejde og laver en overenskomst. Andre gange kan vi blive nødt til at handle anderledes”, siger næstformanden.

Han afviser, at der drives heksejagt på landbrugsvirksomhederne, og det er bestemt heller ikke det billede, han og hans kolleger får, når de er ude i landet.

”Vi har faktisk hørt landmænd sige, at de har sparet lønudgifter, efter de er begyndt at følge overenskomsten. Nogle spørger også, hvorfor vi først kommer nu, og andre virksomheder melder sig simpelthen ind på eget initiativ”, lyder det fra ham.

Branchens udvikling bestemmer

Grunden til at 3F udser sig netop landbrugsvirksomhederne er en strukturændring i branchen, som fagforeningen har fået øje på.

”Vi ser landbruget som en branche, hvor virksomhederne udvikler sig fra mindre familiebrug til store bedrifter. Altså til deciderede virksomheder. Der er gårdejerne ikke altid opmærksomme på, at der gælder altså nogle andre krav”, siger Morten Fischer-Nielsen.

”I den tid vi har kørt projektet er antallet af bedrifter faldet med 10 procent, men antallet af malkekøer er steget. Ud fra vores overbevisning peger det på nogle tydelige forhold, der gør, at vi gør klogt i at sikre de mennesker, der arbejder i landbruget”, uddyber Morten Fischer-Nielsen.

Projekter har kørt i omkring tre år, og i 2018 har 3F indgået overenskomst med mellem 10 og 20 landbrugsvirksomheder.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle