4000 pelsfarme skal have dyrevelfærds-stempel

Den europæiske pelsbranche er blevet enige om, at fra 2017 skal alle gårde velfærdscertificeres, og fra 2020 vil Kopenhagen Fur kun sælge mink- og ræveskind, som er WelFur-certificeret.

Samtlige 4.000 europæiske pelsdyrfarme skal have certificeret deres dyrevelfærd, inden 2020 rinder ud.

Sådan lyder en plan, som den europæiske pelsbranche er blevet enige om, skriver Kopenhagen Fur på deres hjemmeside.

Fra december 2018 vil kunderne kunne købe de første velfærdscertificerede mink- og ræveskind hos de europæiske auktionshuse. Fra 2020 vil de udelukkende kunne købe mink- og ræveskind, der er certificerede.

John Papsø, formand for styregruppen for WelFur i den europæiske brancheorganisation Fur Europe, som står bag programmet, fortæller, at der er arbejdet på at få lavet en forskningsbaseret og uafhængig velfærdscertificering.

"Vi bliver i stigende grad mødt med kontante krav fra det omgivende samfund, kunder og forbrugere om at kunne dokumentere god dyrevelfærd med certificering og sporbarhed. Det kan vi med WelFur, som er forskningsbaseret og uafhængigt," siger John Papsø.

Videnskabelig underbygget velfærd

WelFur er ifølge Kopenhagen Fur baseret på EU-standarder med videnskabeligt underbyggede velfærdsindikatorer. Certificeringen har være undervejs siden 2009, hvor den fælleseuropæiske brancheorganisation Fur Europe, kastede sig over tiltaget.

Siden da har forskere fra syv forskellige europæiske universiteter stået i spidsen for at samle al eksisterende viden om, hvad der er vigtigt for minks velfærd og trivsel. Ud fra denne viden har disse forskere udarbejdet de protokoller, der beskriver målesystemet.

Jesper Uggerhøj, adm. direktør, Kopenhagen Fur, siger, at det er helt essentielt, at WelFur-certificeringen er forskningsbaseret og uafhængigt. Aarhus Universitet har sammen med andre universiteter været med til at udvikle certificeringen, skriver Kopenhagen Fur.

"Helt grundlæggende er det vigtigt for Kopenhagen Fur og de danske minkavlere, at dyrevelfærden er i top ude på farmene. Men det er ikke nok i sig selv, at det forholder sig sådan. Vi har brug for at kunne dokumentere det over for omverdenen og over for dem, som måtte mene noget andet," siger Jesper Uggerhøj.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle