45 borgmestre advarer: Nyt forbud bremser udtagning af lavbundsarealer

Kombinationen af et nyt forbud og nye tilskudsregler er et alvorligt benspænd for lavbundsindsatsen og for kommunernes grønne samarbejde med landbruget, advarer 45 borgmestre.

Nye regler forringer dramatisk mulighederne for at betale kompensation til landmænd, der frivilligt medvirker i projekter med udtagning af landbrugsjord.

Det er gift for ambitionerne om at tage 100.000 hektar lavbrugsjord ud af drift, samarbejdet med landmændene vil lide ubodelig skade og kommunerne risikerer store erstatningskrav.

Det vurderer 45 danske borgmestre i et fælles brev til tre socialdemokratiske ministre: miljøminister Lea Wermelin, fødevareminister Rasmus Prehn og klima- og energiminister Dan Jørgensen.

I brevet advarer borgmestrene om, at kombinationen af to sæt nye regler kan få den konsekvens, at en række lodsejere med paragraf 3-arealer, der egner sig til lavbundsprojekter, fremover vil være udelukket fra kompensation for at gå ind i udtagningsprojekter.

Det vil både skade klimaindsatsen og ændre afgørende på forudsætningerne i samarbejdet mellem myndigheder og landmænd, mener de 45 borgmestre.

- Vi frygter, at tilliden mellem kommuner og landmænd kan lide uoprettelig skade, skriver de i brevet, gengivet i Danske Kommuner 26. april.

Her meddeler de 45 borgmestre samtidig, at de allerede har følt sig nødsaget til at ’trække i håndbremsen på igangværende udtagningsprojekter, indtil der findes en løsning’.

Missil ind fra højre

Problemet er ifølge borgmestrene kombinationen af et nyt forbud mod at gødske og sprøjte paragraf 3-enge, som træder i kraft 1. juli 2022, og nye tilskudssatser for at deltage i lavbunds- og vådområdeprojekter. Her er satsen fra 2023 nul kroner til naturarealer, der indgår i EU-lavbundsprojekter.

Det kan betyde, frygter de 45 borgmestre, at de landmænd, der fra 1. juli rammes af det nye, erstatningsfrie forbud mod at gødske deres § 3 enge, ikke - som andre landmænd - vil kunne få kompensation for at indgå i lavbundsprojekter. Dermed vil deres motivation til at involvere sig i udtagningsprojekter være ikke-eksisterende, og de, der allerede har involveret sig i udtagningsprojekter i forventning om en bestemt godtgørelse, risikerer at miste den fremadrettet, så kommunerne risikerer erstatningskrav.

- Vi oplever en enormt konstruktiv tilgang fra landbruget i forhold til at få udtaget arealer i lavbundsindsatsen. Så kommer der sådan et missil ind fra højre, siger Assens-borgmester Søren Steen Andersen, der har taget initiativ til brevet fra de 45 borgmestre,

Ministerier overvejer

LandbrugsAvisen har bedt Miljøministeriet og Landbrugsstyrelsen om en kommentar til borgmestrenes brev. Ministerierne er dog ikke færdige med at overveje sagen.

- Fødevareministeriet og Miljøministeriet arbejder sammen på en afklaring af, hvorvidt de ændrede regler for § 3-arealer i Naturbeskyttelsesloven vil have betydning for udbetaling af tilskud til de omtalte arealer. Vi kan derfor ikke konkludere noget endnu, hedder det i et skriftligt svar fra enhedschef Peter Eigaard, Landbrugsstyrelsen.

Faktaboks

Forbud 1. juli

  • 1. juli 2022 træder det nye forbud mod gødskning, sprøjtning og omlægning af § 3 arealer i kraft.
  • I 2023 træder nye satser for engangskompensation til EU-lavbundsprojekter i kraft.
  • Satsen til natur er sat til nul kroner pr. hektar.
  • Konsekvenserne af reglerne er under granskning i tre ministerier.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle