60 hkg Solgryn på Fyn

Med havre som rosinen i pølseenden er alle 11 afgrøder i fotokonkurrencen »Skyd Høsten Bedst« nu afgjort. Du kan stadig være med i den anden del af konkurrencen om høstens bedste foto.

Hvede, vårbyg, rug, triticale og som rosinen i pølseenden havre.

Til LandbrugsAvisens fotokonkurrence »Skyd Høsten Bedst« tikkede der masser af billede ind på mailen i den forløbne uge, og alle 11 afgrøder er nu afgjort.

Med fotos af mandagens høst af havre løb Michael Pedersen med den sidste telefon uden ejermand. Afslutningen af denne den af konkurrencen sker dermed præcist to uger tidligere end i 2013, hvor havrehøsten blev dokumenteret 4. august.

Havrehøsten på Nordfyn skete i et af de regnfattigste områder i landet. De får normalt blot 400 millimeter om året, og i år har været ekstra slemt. Der faldt blot 5 millimeter i juni og juli. Da der så faldt 55 millimeter i et regnskyl i juli, var det for sent, fordi kornet var modnet. Alligevel ser høsten fin ud.

»Udbyttet ser rimeligt ud trods næsten ingen nedbør i juli måned, men med den sommer og det fine solskin, må det ende med solgryn,« siger Michael Pedersen.

»Umiddelbart vil jeg sige, at det er på den rigtige side af 60 hektokilo. Det overrasker positivt, for det var egentlig brændt lidt af,« uddyber han.

»Mine forventninger var ikke så store med vårsåede korn, men der må jeg sige, at havren overrasker mig.«

Vårbyg på Nordfalster

Høsten af de to vigtigste kornafgrøder, vårbyg og hvede, er også så småt i gang.

Først til at sende fotos ind af høst af vårbyg var Rasmus Tanciula, salgskonsulent hos Getreide Danmark Aps, der havde fanget Erik Møller Ulriksdal ved Nr. Alslev på Nordfalster på mejetærskeren.

Den tidlige høst skyldes, at manglen på nedbør har sat gang i modningen tidligt. Udbyttet ventes at blive middel, vurderer konsulenten.

»Nogle steder har de kun fået 13 millimeter på to måneder hernede,« siger Rasmus Tanciula,

Hvede 2-3 uger før normalt

For den arealmæssigt største afgrøde i år, vinterhvede med 606.000 hektar, var Kim Jørgensen, Bjæverskov på Midtsjælland, først til at dokumentere høsten med et foto indsendt lørdag 19. juli.

»Høsten er gået rigtig fint. Det er kanongodt vejr til at høste i. Det er meget tørt og meget tidligt. Mindst to til tre uger før normal tid,« siger Kim Jørgensen, der driver et deltidsbrug med otte hektar og 800-900 ænder.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle