623 landmænd søgte støtte til ny kvægstald - fem har fået pengene

Landbrugsstyrelsen har udbetalt støtte til fem af 135 tilsagn givet under Moderniserings-støtteordningen 2018.

Dansk kvægbrug er meget langt fra at have fået den ønskede effekt af Moderniseringsstøtteordningen 2018, hvor 613 landmænd søgte om tilskud til at modernerisere eller bygge nye kvægstalde.

Puljens 119 millioner kroner blev tildelt 135 landmænd. Her to måneder før den ordinære projektperiodes afslutning, har Landbrugsstyrelsen blot udbetalt 1,5 millioner kroner. Det viser en aktindsigt, som LandbrugsAvisen har søgt i ordningen.

Pengene er udbetalt til fem landmænd.

At der blot er udbetalt 1,2 procent af den trecifrede millionpulje, overrasker ikke Flemming Hedegaard, direktør i Byggeri & Teknik.

"To års projektperiode er meget kort tid til at realisere et byggeprojekt, med mindre landmanden havde alle tilladelser og finansiering på plads fra begyndelsen. Og dem var der desværre meget få af", lyder hans reaktion.

Flemming Hedegaard frygter, at særligt de meget store projekter, som tog mange penge fra puljen, bliver svære at få gennemført, selv hvis der søges om forlængelse på op til to år.

Ingen krav om modenhed

Frygten deles af driftsøkonom hos Sagro, Maria Euster Klug. Hun har selv fået tilsagn til syv projekter, hvoraf to er under udførsel. Én forventes at bygge i starten af 2021, én er gået konkurs og i de tre sidste sager er der søgt udsættelse.

"I to af de planlagte udsættelser er det miljømæssige udfordringer, som har drillet. Her har ejerne dog fået miljøgodkendelsen på plads her sidst på sommeren", siger Maria Euster Klug.

På vegne af de landmænd, som ikke opnåede støtte under ordningen, er hun særligt ked af de sager, som hun betegner som store luftkasteller.

"Det var givet, at nogle ville søge og opnå støtte til store projekter, som ikke bliver til noget, fordi der ikke blev stillet krav til, at man skulle fremvise en miljø- eller byggetilladelse eller sågår have sondret mulighederne for finansiering", siger Marie Euster Klug.

Den betragtning deler Flemming Hedegaard.

"Det eneste reelle kriterium var, at man skal kunne lide at arbejde med køer", siger han.

Byggeri tager tid

Hos Velas Byg søger faglig chefkonsulent Anja Juul Freudendal netop nu udsættelse på flere projekter. Hun mener, at det særligt ved nybyggerier er for optimistisk at tro, at et projekt kan gennemføres på to år.

"Vi har haft nogle udfordringer med at få byggetilladelserne igennem, men jeg tror, at vores projekter under 2018-ordningen bliver til noget. Vi søger dog længst mulig udsættelse, for vi kan kun søge om udsættelse én gang", fortæller hun.

Jorden mangler

En af de landmænd, som søger udsættelse, er mælkeproducent Andreas Grud ved Hjørring. Under 2018-ordningen fik han tilsagn til en udvidelse med 200 køer.

Projektet er ikke realiseret endnu, fordi han mangler jord for at sikre bedriftens harmoni.

"Jeg har miljøtilladelsen, men ikke spurgt om finansiering. Det vil jeg først gøre, når jorden er sikret. Jeg søger udsættelse i to år, men jeg har svært ved at sige, om jeg tror, at jeg udnytter mit tilsagn", siger han.

Faktaboks

119 millioner kroner til byggeri

  • er blev givet tilsagn til 135 landmænd under Moderniseringsstøtteordningen 2018.
  • Der er stor variation på størrelsen af de tildelte tilsagn, idet det mindste projekt er blevet tildelt ca. 58.000 kr. i støtte, og det største projekt har fået tildelt næsten fem mio. kr..
  • Foruden de fem udbetalinger har Landbrugsstyrelsen ni sager, hvor projektet er under afsluttende behandling.
  • Projekterne kan maksimalt udsættes til 31. december 2022. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle