680 smågrise undgik aflivning, men logbogssag lever endnu

Sagen, jeg husker: Bøvl med logbøger, stram kontrol og eksport af smågrise gjorde indtryk på mig i 2019.

Hele 680 smågrise står klart i min hukommelse, når jeg tænker tilbage på året 2019.

Til 1. juli strammede Fødevarestyrelsen nemlig op på sine kontroller med dyretransporter med den noget uheldige bivirkning, at de mange smågrise var ved at måtte lade livet alt for tidligt.

Smågrisene, der i juli skulle fra Tjele til Italien, blev pga. sommerens hede fanget i et sandt regelkaos og slet ikke kunne komme afsted.

Dermed stod de mange smågrise til at blive aflivet, da de ikke må stå mere end seks døgn på et samlested.

"Det er grotesk. Det er idioti af værste karat", sagde griseomsætter og medejer af Global Pigs Carlo Vendelbo, der ejede grisene.

ny hverdag

Hele misæren kom sig af, at den tidligere regering og Dansk Folkeparti valgte at skærpe kontrollen med eksport af levende dyr, hvilket trådte i kraft 1. juli.

Men Carlo Vendelbo og flere andre eksportører klagede deres nød: Mens de accepterede stram kontrol, må reglerne være mindre rigide og give plads til akutte ændringer som i Carlo Vendelbos tilfælde, mente eksportørerne.

Hos Fødevarestyrelsen lød det, at eksportørerne måtte vænne sig til en ny hverdag, og at der i øvrigt gjalt samme regler ude i Europa.

Det var hverken de tyske eller polske opkøbere, som landbrugsavisen.dk talte, enige med styrelsen i.

Her lød det samstemmigt, at man helt overvejede at opkøbe danske grise, fordi det danske system var blevet mere bøvlet og rigidt end andre steder.

foreløbig endt i stævning af minister

De 680 smågrise kom afsted i sidste øjeblik, men siden er situationen om den nye kontrol ikke blevet bedre for eksportørerne.

Den nye fødevareminister, Mogens Jensen (S), har valgt at forlænge kontrollen og samtidig bedt branchen selv betale for det, dvs. et ekstra gebyr på 21 mio. kr.

Ekstraregningen og udeblivelsen af en aftalt evaluering fik i december brancheforeningerne SamMark og Danske Svineproducenter til at stævne ministeren.

Som svar sagde ministeren, at det dels er rimeligt, at branchen selv betaler, og at der skal være styr på dyrevelfærden.

Det sidste ord er næppe sagt i den sag.

Sagen, jeg husker' er en serie, hvor LandbrugsAvisens journalister ser tilbage på året, der er gået, og fremhæver en sag eller person, der har gjort indtryk på dem i 2019.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle