71-årig landmand havde svært ved at finde køber: Nu har 23-årig meldt sig på banen

Udvalgt til weekend: Husker du 71-årige Flemming Rasmussen fra Givskud, der havde svært ved at sælge sin gård? Nu ser gården ud til at ende hos Anders Jespersen, 23 år.

Det er 47 år siden Flemming satte sig for bordenden på gården i Givskud 23 år gammel. Han var lige blevet færdig med landbrugsskolen.

Nu ser det ud til, at historien kan gentage sig: Går alt efter planen, kan Anders Jespersen, 23 år, overtage gården til juli. Også han umiddelbart efter at være færdig på landbrugsskolen.

En overgang så det ellers rigtig sort ud, for Flemming Rasmussen havde svært ved at finde købere til sit landbrug. Og Nykredit - Flemmings egen bank - ville ikke låne penge til Anders.

"I en halv time argumenterede jeg med bankdamen - og fik nok sået omkring fem hektar i den tid", griner Flemming Rasmussen. I dag er han lettet, men den dag blev han vred:

"De siger, at de gerne vil have de unge mennesker i gang. Så kommer der en, som har et budget, der hænger sammen, og som jeg bakker økonomisk op. Alligevel er deres svar nej. Bankdamen sagde, at det er et princip".

For lidt jord at finansiere

Det er meningen, at Anders Jespersen skal overtage produktionsapparatet og 17,5 hektar jord. Lige her stod Nykredit af. For det er for lidt jord at finansiere, sagde de.

Men DLR Kredit er tilsyneladende sprunget på. Flemming Rasmussen beholder resten af de 141 hektar, der hører til gården, og finansierer desuden noget af overtagelsen. Hans del af jorden skal fortsat bruges til at dyrke foder til gårdens dyr.

"De kan jo mærke, at jeg tror på køberen. Jeg tænker, at det er det, der har gjort udslaget", siger Flemming.

Det er længe siden, at han og konen besluttede at sælge den økologiske gård med plads til 160 køer.

Det vil være synd at sige, at køberne stod i kø. Men for Anders Jespersen er gården en drøm.

Og drømmen er relativt billig at finansiere: Købsprisen er beskedne seks millioner kroner. Men jorden skal lejes for 3.500 kroner pr. hektar - det samme, som det ville koste at købe den.

Vil ikke være større

"Jeg er godt tilpas med den størrelse, gården har. Jeg kan passe den sammen med en medhjælper og har ikke rigtig planer om at udvide. Skifter jeg mening, er muligheden der", konstaterer Anders Jespersen.

Han blev selvstændig med 35 malkekøer allerede som 18-årig. Samtidig var han fodermester på en gård. Den arbejdsomhed har måske også været med til at overbevise kreditforeningen.

"Jeg har ikke haft mulighed for at lave en stor egenkapital. Men jeg har en masse erfaring, og den er nok vigtigere", vurderer Anders Jespersen.

For et års tid siden skilte sig af med sin første gård. Det er trods alt svært at få økonomi i så lille en bedrift med bindestald.

En del af hans erfaring er, at han har lært, at han skal have hjælp af en medhjælper.

"Ellers løber jeg sur i det".

Sikret godt foder

En anden del af Anders’ begejstring for gården skyldes det samarbejde om fremstilling af foder, som Flemming har været medlem af i mange år.

"Det er bedst, at jeg koncentrerer mig om køerne. Jeg ved, at de, der passer marker og laver foderet, er dygtige og leverer en høj kvalitet", siger han.

Faktaboks

Til salg i to år:

  • LandbrugsAvisen skrev 2. maj første gang om Flemming Rasmussens ønske om at sælge
  • Salget til Anders Jespersen er kommet i stand ved, at sælger Flemming Rasmussen finansierer en del af salgssummen.
  • Desuden beholder han hovedparten af de 141 hektar, som fortsat skal indgå i foderforsyningsselskabet.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle