77 millioner i krisehjælp til danske landmænd - ingenting til de mindste

Harme i Familielandbruget: Små producenter udelukket fra støtte fra EUs krisekasse, som de selv medfinansierer. - Urimelig diskrimination af de mindre landmænd, lyder kritikken fra Familielandbrugets formand Lone Andersen.

- Det er i forvejen svært at være en lille producent og det her skubber til den debat. Det er simpelthen ikke i orden!

Lone Andersen, formand for Landbrug & Fødevarers Familielandbrugssektion, retter en hård kritik mod et forslag til bekendtgørelse fra Landbrugsstyrelsen som tirsdag blev sendt i høring.

Bekendtgørelsen om 'ekstraordinær tilpasningsstøtte' beskriver den måde, Landbrugsstyrelsen vil fordele 77,4 millioner kroner fra EUs krisepakke blandt danske landmænd.

Diskriminerende

Landbrugsstyrelsen  har beregnet, at de 77,4 millioner skal fordeles til danske landmænd i form af et beløb på 41,09 kroner pr. hektar i omdrift, - hvis de opfylder fire kriterier. Dog vil beløb under 2.233,50 kroner pr. landmand ikke blive udbetalt.

Med den foreslåede 'bagatelgrænse' kommer landmænd med under 55 hektar ikke i betragtning til den særlige krisestøtte. Dét finder Lone Andersen forkert og diskriminerende.

Hun henviser til, at i EUs krisekasse finansieres af alle landmænd uanset størrelse. Derfor finder hun det principielt helt forkert, at de små landbrug ikke kommer i betragtning, når pengene går den anden vej - uanset, at der er tale om et beskedent beløb. Hun afviser samtidig, at administrative lettelser kan retfærdiggøre en bagatelgrænse.

- Man undskylder sig altid med, at man sparer administrative ressourcer, men vi er alle registreret i styrelsens systemer og det har aldrig været lettere at trykke på knappen, mener hun.

- Det er og bliver forskelsbehandling af værste skuffe. Når de små er med til at betale til krisereserven, skal de selvfølgelig også være med, når der betales penge tilbage, siger Lone Andersen.

I følge Landbrugsstyrelsesn høringsbrev svarer bagatelgrænsen på 300 euro eller 2.233,50 kroner i tilpasningsstøtte til 'de gældende regler for direkte støtte'.

De 77,4 millioner kroner er Danmarks andel af en samlet krisepakke på 500 millioner Euro - 3,5 milliarder kroner - , til EUs landmænd, som EU vedtog tidligere på året på grund af stigende foder- og gødningspriser i kølvandet af Ruslands invasion i Ukraine

.Landbrug & Fødevarer afgiver høringssvar til Landbrugsstyrelsens bekendtgørelse og Familielandbrugets kritik vil være indeholdt i høringssvaret, siger Lone Andersen.

Der kan indsendes høringssvar frem til 11. juli kl. 12.
 

Faktaboks

De fire kriterier for at få udbetalt ekstraordinær tilpasningsstøtte er, at man:

  • I 2021 var omfattet af kravet om miljøfokusområder og helt eller delvist opfyldte forpligtelsen.
  • senest 31. marts 2022 har indsendt gødningsregsnakb for 2020-2021.
  • senest 23. maj 2022 har indsendt Fællesskema 2022.
  • ikke er under konkursbehandling per 1. august 2022.
  • Pengene vil blive udbetalt senest 30. september 2022.

 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle