89-årig landmand lader rollatoren stå - vil selv klare stigen til mejetærskeren

Jørgen Pedersen havde forleden sin svigerfar Anders Toft Andersen en tur med i mejetærskeren. En tur som den ældre mand havde set frem til med stor glæde.

Når man hele livet har arbejdet i landbruget, slipper man det ikke lige sådan igen. Det gælder i hvert fald for 89-årige Anders Toft Andersen, der nyder at komme med en tur i mejetærskeren. Endda så meget at han træner op til at kunne klare turen op ad stigen på egen hånd. 

"Min svigerfar har været i landbruget i over 50 år og er stadig meget interesseret i at følge med i hvad der sker. Så han skulle selvfølgelig med i marken. Vi hentede ham på plejehjemmet Klokkebjerg i Skjern og tog ham med herud", fortæller Jørgen Pedersen, som er svigersøn til Anders Toft Andersen. 

Jørgen Pedersen ejer bedriften Ejsingkjær i Vildbjerg. Her driver han i samarbejde med sine fire ansatte økologisk kvægbrug med 360 sortbroget malkekvæg. Al mælken leveres til Thise mejeri. 

Udover dyrene drives et areal på 530 hektar med økologisk vårbyg, havre, hestebønner og rug, som bruges til foder. 

I træning til høsten

At Anders Toft Andersen er en beslutsom ældre mand, hersker der vist ingen tvivl om, for selvom han døjer med svage lunger og derfor til dagligt må støtte sig til sin rollator, så ville han selv klare turen op i mejetærskeren.  

"Han har trænet hjemme på plejehjemmet med at gå fra stol til stol, uden sin rollator, så han selv kunne tage stigen", fortæller 17-årige Niclas Toft Pedersen som er barnebarn til Anders og som også var med i marken samme dag.

Stor udvikling 

Udfordringen med at komme op i mejetærskeren klarede den pensioneret landmand ifølge Jørgen Pedersen uden problemer. 

"Vi havde lavet en plan B, hvis han nu ikke kunne klare det, men det var som om han pludselig havde flere kræfter en han plejer", fortæller Jørgen Pedersen, der ikke er i tvivl om at hans svigerfar nød turen.  

"Han var meget imponeret over komforten i mejetærsker og mente at det var som at sidder i sin egen stue med aircondition og det hele. Han har jo været vant til at sidde og svede", griner Jørgen Pedersen. 

Også størrelsen på mejetærskeren er noget andet end dengang Anders Toft Andersen selv var landmand. 

"Minderne kom væltende da han var med og han fortalte at han i sin tid høstede med en mejetærsker med fire fods skærebord. Det er jo nogen lidt andre målestoksforhold end i dag. Vores New Holland har et skærebord på 24 fod, så jeg kan godt forstå han syntes der er sket noget", siger Niclas Toft Pedersen.

Godt udbytte

Men det var ikke bare størrelse og komfort der imponerede Anders Toft Andersen, men også det gode udbytte som Jørgen Pedersen i år har i vårbyggen. 

"Jeg må indrømme at jeg også selv er lidt overrasket. Jeg havde godt set at det så lovende ud, men at vi kom op på 6,2 ton pr. hektar, var mere end jeg troede, men det har også været godt vejrmæssigt og afgrøderne har fået tilpas med vand", siger han og fortæller at de i dag bliver færdige med det sidste af de i alt 60 hektar vårbyg. 

Inden familien kørte deres morfar tilbage på plejehjemmet, fik de printet et par billeder fra dagen, som han kunne tage med. 

"Så kunne han vise plejepersonalet hvad han havde lavet hele dagen", smiler Jørgen Pedersen. 

Det er Niclas Toft Pedersen der har indsendt billederne af sin morfar i mejetærskeren og han deltager derfor i konkurrencen "Skyd Høsten Bedst"

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

 

Faktaboks

Skyd høsten bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple IPhone 11 Pro 64GB til værdi af ca. 8.499 kr.
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Emneord

Skyd Høsten 2020

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle