90 hektar vinterbyg er "opvarmning til de store hektar"

På den 850 hektar store gård ved Toftlund er 90 hektar vinterbyg "upåklageligt" kommet godt i hus hos Lis og Henning Skøtt.

På Bennedikthegaard ved Toftlund i Sønderjylland er Lis Skøtts familie blevet færdige med at høste i alt 90 hektar vinterbyg. 

På billedet, der er taget den 10. juli i år, står hendes søn på 24 år sammen med sin fætter, Lis Skøtts fire-årige nevø og ser på, at kornet kommer i siloerne.

"Den mindste er helt opslugt af at hjælpe til i høsten, og så er det fantastisk, at vores søn gerne vil have ham med. Den mindste står med en pose med slik i hånden, som han har fået af mig," siger Lis Skøtt, der er 45 år.

Høstarbejdet skal rykke

Til dagligt passer hun kontoret på gården og arbejder som pædagogmedhjælper. På gården har de i alt 850 hektar planteavl og cirka 2.500 søer med smågrise. Da hun bliver spurgt til høstarbejdet af vinterbyggen af sorten Belfry, er hun godt tilfreds.

"Det er faktisk kørt upåklageligt. Kernerne er lidt små, men ellers ser det OK ud. Vi ser vinterbyggen som opvarmning til de store hektar. Vi har ikke vildt mange høstdage i Danmark, så det skal helst rykke. Vi er virkelig afhængige af vores vejrudsigter, men vejret har været fint i år," fortæller hun.

Som hjælp til høsten gjorde de brug af den lokale maskinstation, og efter små tre dage var de 90 hektar vinterbyg i hus. Ud af det er der kommet lidt over seks ton råvare pr. hektar med en vandprocent på 14,9.

Udover vinterbyg har bedriften 300 hektar hvede, 50 hektar havre, 100 hektar raps, 110 hektar rug og 200 hektar vårbyg. Alt går som foder til grisene.

Fik vækstkation i 2009

Hendes mand Henning Skøtt har haft gården siden 1986, der i dag har jordtypen JB-3. I 2009 blev Bennedikthegaard det første landbrug, der fik lån med den daværende regerings vækstkaution. 

"Det er gået godt. Vi var afhængige af at kunne komme i gang og udvide vores besætning. Vi fik sygdomme i grisene i 2015 eller 2016, som gjorde, at produktionen gik ned, men i dag er vi oppe igen," siger hun.

Lis Skøtt deltager med de indsendte billeder i konkurrencen 'Skyd Høsten Bedst'. 

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten 2019 - Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

  • 1. præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 29.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Apple iPad WiFi 32GB, værdi 2.280 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd høsten først:

Skyd høsten først og vind et gavekort til Restaurant Flammen til en værdi af 800 kr.

Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

  • Gå ind på www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019
  • Udfyld felterne med information og kontaktoplysninger
  • Upload dit billede (du kan uploade op til tre billeder) eller send din video.

Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2019.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige.LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden.

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle