Det vælter ind med børn, som gerne vil vide hvor maden kommer fra

Forfatter: Landbrugsavisen.dk

Det vælter ind med børn, som gerne vil vide hvor maden kommer fra

Det vælter ind med skoleelever, som gerne vil vide, hvor maden kommer fra. Mads Sørensen er en af de mange landmænd, der er en del af Skoletjenesten, og som åbner deres gård for skoleklasser. Se mere i videoen. 

Uden Tinas hjælp kunne jeg ikke teste i storskala

Griseproducent Lau L. Christiansen fra Oure har arbejdet med udfasning af medicinsk zink siden 2017. Han er nu godt i gang og får hjælp til at teste effektiviteten af tiltag fra Tina Sørensen, seniorkonsulent i ernæring og fodring hos SEGES. Se mere i videoen. 

Kvæg-folkets vigtigste værktøj samler data ét sted og til gavn for alle

I 1990'erne udviklede SEGES et digitalt system til registrering af dyr: DMS. Systemet er siden blevet udbygget løbende og er i dag et uundværligt værktøj for kvægfolk. Se videoen om hvordan mælkeproducent Torben Hansen, Lykkesholm på Fyn, bruger DMS. Se mere i videoen. 

Simon fik forbud mod at dyrke sin majsmark – men Hans Ole og Charlotte kom til hjælp

”I 2016 kontaktede kommunen os, for at vi skulle holde op med at dyrke vores jord”, siger Simon Christiansen, der er landmand i Vodskov. Se Simon og fortællingen om hans sag i videoen

Anders' sag kom også andre landmænd til gode 

”Jeg tænkte, at det måtte være løgn! Det kan jo ikke passe at sådan en lille forseelse, som jeg ikke selv syntes jeg var skyld i, og for 0,37 ha - at det kunne koste 116.000 kr.”, siger Anders Dyrberg. Se mere i videoen.

 

Med Leif’s hjælp får planteavlere flere virkemidler at vælge mellem

I 2018 lykkedes det Leif Knudsen og hans team fra SEGES at få overbevist myndighederne om, at omregningsfaktoren for tidligt sået vintersæd blev forbedret - så 2 ha vintersæd nu kan erstatte 1 ha efterafgrøde imod tidligere 4:1. Se mere i videoen.

 

Sammen har vi muskler til at skabe stærke digitale redskaber

”For 15 år siden havde vi vores markplan i et ringbind, og markkortene lå ude i traktoren i lamineret A4-form. I dag har vi smidt det ud og har det hele på telefonen”, siger Søren Vestergaard Nikolajsen fra Frølund Agro i Hammerum. 8000 landmænd og medarbejdere bruger i dag appen FarmTracking. Se mere i videoen:

 

Nu truer svinepesten – uden Jens og L&F havde vi aldrig fået det vildsvinehegn

Landbrug og Fødevarer har haft en stor betydning i etablering af vildsvinehegnet langs den knap 70 km lange dansk-tyske grænse for at holde afrikansk svinepest ude af Danmark. Hør hvilken betydning det har haft for svineproducenten Henrik. ”For mig personligt som landmand, både for min besætning og min økonomi, mener jeg, at det har en kæmpe betydning fremadrettet”, fortæller Henrik Refslund Hansen. Se mere i videoen:

 

Sådan fik ung landmand mulighed for at købe drømme-ejendommen

I snart 10 år har Landbrug & Fødevarer kæmpet for at opnå en finansieringsmodel, der gør det nemmere for sælger at sælge sin ejendom, og for køber at få finansiering. Jesper Hansen og hans kæreste er de første har fået nytte af pantebrevsmodellen, der gjorde det muligt for dem at købe drømme-ejendommen. Se mere i videoen:

 

Niels fik uundværlig håndsrækning, da sygdommen ramte

Midt i en hektisk hverdag med svineproduktion, planteavl og organisationsarbejde fik Niels Rasmussen konstateret kronisk knoglemarvskræft. Hans forsikring sikrede dog fremtiden for gården og familien. Se mere i videoen:

 

Landbrug & Fødevarer hjalp Anders med at lade vandløbet forblive i rør

”Man ligger jo på albuerne om natten fordi man ikke ved, hvordan myndighederne vil behandle ens mark”, siger planteavler Anders Frandsen. Et rørlagt vandløb krydser en af hans marker, og kommunen forlangte, at rørene skulle graves op og vandløbet fritlægges. Se mere i videoen:

 

Uden Nikolajs hjælp havde det kostet mig 100.000 kr.

Tørken i sommeren 2018 gav store udfordringer i forhold til at vande markerne landet over. Landbrug & Fødevarer stod klar til at hjælpe trængte landmænd som Brian Fruergård-Roed, da behandlingstiden på vandingstilladelser var lang. Se mere i videoen:

 

Sådan fik vi hjælp og vores 46 millioner tilbage.

Da Danske Sukkeroedyrkere skulle have tilbagebetalt en forkert afgift, løb de ind i en blindgyde. Hør formanden Jørgen Dalby, fortælle historien i videoen her:

 

Fik ændret urimelig praksis og sparer landmænd for millioner

Da der stod en høj søjle af vand op gennem vejen ved Anders Nielsens mark, blev han bedt om at betale for udbedringen. Dog stod Landbrug & Fødevarer klar til at hjælpe. Se mere i videoen her

 

Min sag er lille, men princippet er vigtigt for mange

Da landmand Elith Klarskov Laursen havde fået gravet rør ned på sin mark, stod han tilbage med svære strukturskader og en skatteregning på erstatningen. Se mere i videoen her:

 

Plantenørd er vild med landsforsøgene

Jens-Martin Bramsen er plantenørd. Han siger det selv, og det også helt åbenlyst at høre, når han ruller sig ud og fortæller om sine egne forsøg. Se mere i videoen her

 

Veganere trængte ind i Jørgens stald

Landbrug & Fødevarers overvågning afslørede veganeres indbrud i en svinestald. Bagefter bistod organisationens jurister med den sag om erstatning, der nu skal føres i retten.

Hør Jørgen Kjørup fra Stubbekøbing, fortælle historien i videoen her:

Hjælp til integration af udenlandsk arbejdskraft

Da producent af avlsdyr, Jens Otto Pedersen fra Silkeborg i 2006 søgte nye medarbejdere, var der ingen danske ansøgere, så han endte med at ansætte ukrainsk arbejdskraft - og det blev en god oplevelse.