Fra 50 til 2 klovforbindinger på et halvt år

Karsten Holm havde massive problemer med digital dermatitis, men et nyt system ser ud til at hjælpe ham

"Hvis du kan finde et middel, som kan hjælpe mig af med digital dermatitis, har du gjort mig en stor tjeneste!"

Udtalelsen kom fra mælkeproducent Karsten Holm, Ulfborg, og var rettet til hans dyrlæge, Jannik Deleuran. Historien forud for udtalelsen var magen til den, så mange andre danske mælkeproducenter har oplevet.

"Vi fik flere og flere tilfælde af digital dermatitis. I foråret 2009 var der 50 af vores køer, der skulle have lagt forbinding, da de blev klovbeskåret," fortæller Karsten Holm.

Stalden fra 2004 ligner så mange andre danske stalde med et fast gulv støbt på stedet. Helt plant lykkedes det ikke at støbe det, og der står en masse pytter på gulvet.

Skraberen kører hver anden time og er af en type, som faktisk godt kan skade køernes klove.

Sur løsning

Hydratkalk var en overgang inde i billedet, men da dyrlægen foreslog Karsten Holm at anvende et middel, der gør det stik modsatte af hydratkalken, måtte Karsten Holm vælge strategi.

Han besluttede at skifte til Agron, som gør miljøet på staldgulvet mere neutralt i stedet for stærkt basisk.

Resultatet udeblev ikke. Da klovbeskæreren kom igen til august, var der kun to køer, der skulle have forbinding. I dag er digital dermatitis en sjælden gæst på ejendommen.

"Jeg strør med Agron et par gange om ugen. Jeg ved godt, de siger, at jeg skal strø mere, men tilsyneladende går det alligevel," siger Karsten Holm.

En måling af ammoniak-indholdet mellem klovene bekræfter, hvad han siger. Indholdet er et rundt nul hos mange køer, og kun et par enkelte køer er oppe på et niveau, hvor det er kritisk.

Hurtigt neutralt

I dagens anledning spreder Karsten Holm nogle skovlfulde Agron på staldgulvet. I løbet af ganske få minutter falder pH-værdien, og opløsningen af ajle og komøg på gulvet opnår en pH-værdi, der er neutral i forhold til huden mellem køernes klove.

6.000 kr. har en palle med Agron kostet Karsten Holm. Det svarer til, hvad han bruger på et halvt år.

"I forhold til, at vi tilsyneladende er sluppet af med digital dermatitis, er det jo en udgift, der er helt ligegyldig," konstaterer den vestjyske landmand.

Han venter, at celletallet også vil falde og ydelsen stige.

"Men der er så mange andre faktorer, der spiller ind på det, så det er svært at sige, hvad det skyldes, når det sker," understreger Karsten Holm.

"Men det er da blevet betydeligt rarere at komme ud i stalden."

Læs mere

i fagmagasinet KVÆG, der udkommer i næste uge, 45.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle