Egne maskiner betaler sig

Boe Thomsen, Team Nørgaard, har altid satset på egne maskiner, men aldrig vidst om det kunne betale sig - nu har grovfodermatchen bekræftet, at det er en god idé på Nørgaard.

De har mange maskiner på Nørgaard, og det har de sådan set altid haft. Ikke nye maskiner, men velholdte maskiner som holdes i topform på gårdens eget værksted.

Men kan det nu betale sig?

"Det spørgsmål har jeg fået stillet mange gange, og jeg har faktisk aldrig vidst, hvad jeg skulle svare. Men nu har grovfodermatchen givet mig ret," siger Boe Thomsen.

I dag kunne han sammen med resten af sit team modtage førstepræmien for første halvleg af grovfodermatchen. Og det var økonomien, der i sidste ende bragte holdet helt op i top i en match, der hidtil har været domineret af Team Warming, Års.

"Når jeg godt vil have egne maskiner, skyldes det, at jeg lægger så stor vægt på effekten af at komme i ret tid. Der skal ikke være en mark der bliver høstet for sent, fordi maskinstationen ikke kan komme," siger Boe Thomsen.

Gårdens maskiner holdes især ved lige i vintermånederne, når travlheden på gården ikke er så udpræget. Et fuldt udstyret værksted og folk, som opfylder de store krav der stilles til dem, er baggrunden for, at det også kan lykkes.

Erklæret komand

Selvom Boe Thomsen i bund og grund erklærer sig selv som komand, har han altid lagt stor vægt på marken. Det har blandt andet betydet, at gården leverer foder til i alt 700 køer i et foderforsyningsselskab.

"At blande foder til alle de køer hver dag er et stort ansvar og en stor udfordring. Man kan sige, at der bliver afregnet ved kasse ét, hvis vi ikke er gode nok," siger Boe Thomsen.

Men foderforsynings-selskabet gør det også muligt for Boe Thomsen at have de maskiner, som han lægger så stor vægt på at have på egen gård.

Sideløbende drives der en smule maskinstation. Alt i alt betyder det også, at den enkelte maskintime bliver billigere, fordi den kører flere timer hvert år.

Uddelegeret ansvar

Med et grovfoderareal på 325 hektar og yderligere 175 hektar under plov samt 285 årskøer er det nødvendigt at uddelegere ansvar, understreger Boe Thomsen.

"Jeg mener, at jeg altid har været god til at uddelegere, og det er også en klar fordel. Hver ansat har sit eget ansvarsområde. Det er nødvendigt. Vi kan ikke alle sammen blande os i, hvornår første slæt skal tages, og hvornår der skal snittes. Sker der fejl - og det gør der også hos os - kan man kritisere bagefter," siger Boe Thomsen, der også har en anden god grund til at uddelegere ansvar:

"Jeg har selv brug for modspil. Det er det, der er med til at gøre hverdagen sjov," er hans klare holdning.

De fleste af medarbejderne har været på gården i mange år - nogle siden de var skoledrenge.

"Jeg har selv været med til at forme dem, men det betyder bestemt ikke, at de ikke har deres egne selvstændige meninger."

Test af blanding 45

Team Nørgaard gik ind i grovfodermatchen med den hurtige - men også lidt lumske - blanding 45 sået på marken for første gang.

Det gav som ventet høje udbytter og bød ikke på de problemer, som Boe Thomsen havde frygtet.

"Det er mig, der har holdt lidt igen med at bruge blanding 45, for jeg vil gerne have græs, hvor det hele ikke går til, hvis man bliver tvunget til at vente en uge med at høste det. Men jeg må sige, at det er gået godt i år. Nu må vi så se, om græsmarkerne er lige så gode andet og tredje år," siger Boe Thomsen.

For både ham og konsulenterne har første halvleg af grovfodermatchen været lærerig. Ikke mindst fordi der er sat tal på selv de mindste detaljer.

"Men jeg håber også, at hele grovfodermatchen er med til at sikre, at den viden der samles op på Landscentret kommer videre ud til konsulenter og bønder på en bedre måde, end vi har været vant til," understreger Boe Thomsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle