Paratuberkulose mere end halveret på fire år

Øget opmærksomhed og måske lave mælkepriser kan være årsagerne til, at paratuberkulose er halveret siden 2006

For bare ganske få år siden var der ikke ret mange, der talte om paratuberkulose hos køer. Men siden 2006, hvor der har været betydelig fokus på sygdommen, er der sket ting og sager. Antallet af tilfælde er mere end halveret, og en stor gruppe af besætninger er blevet helt fri.

For leverandører til Thiese Mejeri har nedgangen været endnu større. Thiese projekt for leverandører startede i 2009 og slutter i år. Leverandørerne ligger i dag på niveau med øvrige besætninger i landet, men udgangspunktet var langt værre.

"Det skyldes blandt andet, at mange økologiske besætninger har brugt ammetanter til kalvene. Typisk bruger man en halvdårlig ko til det, og den har ofte haft paratuberkulose," vurderer kvægfagdyrlæge Lene Trier Olesen, Aulum-Vildbjerg dyrlægerne.

Lene Trier har været koordinator i et projekt, der særligt har været rettet mod Thieses leverandører.

ParaTB koster mælk og sundhed

Paratuberkulose hos køer koster både mælk og sundhed.

I det såkaldte Kongeåprojekt fra 1999 til 2002 kunne man i en række besætninger slå fast, at paratuberkulose kan sænke ydelsen med omkring 11 procent. Dertil kommer en ringere slagteværdi for køerne og en generelt dårligere sundhed. Der er med andre ord tale om en sygdom, der for alvor koster den enkelte landmand penge.

Smitten foregår først og fremmest gennem afføring, men også med modermælken fra en smittet mor til hendes kalv.

"I lang tid har der været meget fokus på mælken, men faktisk er gødningen langt værre som smittekilde," understreger Lene Trier Olesen.

"Det har vi nok været for dårlige til at fortælle landmændene," fortsatte hun, da hun tidligere på ugen besøgte en af de otte paraTB-grupper, som er dannet blandt Thiese Mejeris leverandører.

Indkøb udgør risiko

Indkøb af dyr fra andre besætninger udgør en betydelig risiko for, at man får paraturberkulose i besætningen, hvis man ikke har det i forvejen.

"Vi skal lære jer at købe fornuftigt ind," fastslog Lene Trier over for forsamlingen af Thiese-leverandører.

Hun opfordrede derfor til, at man fremover kun køber ind fra besætninger, der er certificerede fri for paraturberkulose. Certificeringen bliver færdig til sommer.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle