"Køerne døde, og vi anede ikke hvad de fejlede"

Landmand Tage Lausten er formentlig den første landmand, hvis besætning for alvor er ramt af mycoplasma bovis - sygdommen har foreløbig kostet 20 køer livet og landmanden mere end en halv million i omkostninger.

"Man står magtesløs og kan intet gøre, mens køerne får tykke ben og lungebetændelse, som ikke kan behandles."

For mælkeproducent Tage Lausten, Løgumkloster, har bekendtskabet med mycoplasma bovis været en både dyr og skræmmende oplevelse.

"Det kommer formentlig til at koste os over en halv million kr. 20 køer er døde, og det er nok ikke de sidste døde køer, vi har set på grund af sygdommen," siger Tage Lausten.

Der er omkring 550 køer på ejendommen, og køerne malkes med robotter.

Sygdommen opstod i den gamle stald, der bruges til de køer, som skal skånes. For tre uger siden bredte smitten sig til den nye stald, uden at det var konstateret, hvad sygdommen bestod i, og hvor den kom fra.

"Vi ved stadig ikke, hvor sygdommen er kommet fra. Vi havde både haft klovbeskærer og købt kvier fra et kviehotel, men der er ikke noget der tyder på, at smitten kommer fra nogle af de steder," konstaterer Tage Lausten.

Hans frustrationer er ikke blevet mindre af, at der tilsyneladende ikke er medicin, der virker på infektionen.

Opstår pludseligt

Køerne bliver tilsyneladende ramt af infektionen fra den ene dag til den næste.

"Derfor har vi heller ikke haft mulighed for at skille de syge køer fra de raske. Men jeg tror heller ikke, det havde hjulpet. Sygdommen spredte sig jo fra den gamle stald til den nye," fortæller Tage Lausten.

Lige i øjeblikket glæder han sig dog over, at det ser ud, som infektionen klinger af.

Syge og raske køer har gået mellem hinanden. Men det er, som om der kun er nogle køer, der bliver ramt af infektionen," konstaterer den sønderjyske landmand.

Få kalve smittet

I første omgang så det ud til, at kalvene gik fri af infektionen, men så godt skulle det ikke gå. Indtil videre er der kun otte kalve, der er smittet, men Tage Lausten frygter, at det tal kan stige.

"Vi pasteuriserer mælken til kalvene, men det gælder jo ikke råmælken. Det kan have smittet nogle kalve. Men de kan også være smittet i forbindelse med fødslen," vurderer landmanden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle