Værnenge kan rumme det hele

I maj var jeg på besøg i Værnengene ved den sydlige del af Ringkøbing Fjord. Under tre privatejede selskaber arbejder landmænd i det naturskønne engområde side om side med klyder, ryler, brushaner og mange andre sjældne fugle, som yngler eller trækker igennem engene.

I en artikel 8. juli i LandbrugsAvisen kunne man læse om den udfordring, som repræsentanter for Værnengene, kæmper med. MVJ- tilsagnene udløber og nye MVJ-tilsagn under det nuværende landdistriktsprogram tillader ikke som de tilsagn der udløber, at der tilføres gødning i begrænset omfang.

Den fremtidige udfordring for det unikke område er at finde løsninger for at fremme og udvikle naturnær drift så både landmænd, yngle- og trækfugle fortsat kan arbejde og leve side om side.

Repræsentanter for Dagsletter Værn, Gl. Værn og Hartkorns Værn fortalte mig under mit besøg, at det bedst sker ved, at en mindre del af arealet oppløjes hvert år. Det er den bedste løsning for landmændene, fordi arealet holdes udenfor § 3 og fortsat kan bruge engene landbrugsmæssigt til afgræsning. Og det er den bedste løsning for engenes fuglebestande, fordi de fortsat kan nyde godt af, at engarealerne passes og plejes uden dog at blive genopdyrkede.

De tre værn ønsker at fortsætte den nuværende ekstensive driftsform med mulighed for reduceret anvendelse af handelsgødning. Og langt hen af vejen kan det godt lade sig gøre. Ringkøbing-Skjern Kommune har allerede givet tilladelse til at man omlægger dele af arealerne.

Engarealerne må i følge fredningen for arealerne gødes lige så meget, som man har gjort indtil nu. Brug af sprøjte- og bekæmpelsesmidler kræver ifølge fredningen dispensation fra fredningsnævnet.

Ifølge fredningskendelsen kan 10 procent af arealet opdyrkes per år. Det skader ikke fuglelivet. Og når det opdyrkede areal køres stille og roligt igennem, bliver de gamle fredningsregler overholdt uden en fornyet MVJ-ordning.

Værnengene er et flot eksempel på den naturnære drift, som mange landmænd formår til stor glæde for både dyreliv og naturnydere. Og det skal de blive ved med at være.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle