Huller i jorden giver bedre græs

Oxygenerator er en skotsk græsmarksmaskine, der laver huller i jorden og dermed giver græsset flere rødder.

En stærkere og mere sammenhængende overflade af græsmarken er et af resultaterne, hvis man bruger en skotsk maskine til behandling af græsmarken, som netop nu lanceres på det danske marked.

Det er firmaet A3N, der har taget maskinen hjem efter at have oplevet den under demonstrationer i Skotland.

"Vi undrede os over, at skotter og englændere så sjældent lægger deres græsmarker om. En af forklaringerne er nok, at de er bedre til at bevare græsmarken, fordi de sørger for, at rødderne får ilt," siger Karsten Snitkjær fra firmaet.

Maskinen har været afprøvet hos Søren Madsen, Lundby, der afgræsser en stor del af sin jord med en besætning på 485 køer, og han er godt tilfreds med både resultatet og betjeningen af maskinen.

"Den er nem at køre med, og vi skal alligevel have udjævnet muldvarpeskud," forklarer Søren Madsen, der har fået monteret en tromle bag på maskinen.

Simpel opbygning

Maskinen er ekstremt simpel i sin opbygning. Den er forsynet med to aksler med skær som vinkles, så når skæret trækkes op af jorden, laves der et vrid af skæret. Dette vrid efterlader mange brudflader i jorden og løsner skånsomt jorden i 15-20 cm dybde.

De mange huller i græsmarken udfyldes i løbet af kort tid af rødder, som både sikrer en bedre vandforsyning og gør græsmarken stærkere.

"I mange græsmarker er rødderne kun 20 centimeter nede. Efter behandling med maskinen ser vi ofte rødder, der er 15 - 20 centimeter lange - sådan som de skal være," siger Karsten Snitkjær.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle