Plej dine MUS

Plej dine MUS! Ikke de små grå firbenede, men dine edarbejder dviklings amtaler.

Grundliggende handler det om at holde fast i sine gode medarbejdere. Hver gang du siger farvel til en af dem, lider du samtidig et værditab. Et tab som du ikke ser i årsrapporten eller får fradrag for. 30-40.000 kroner vurderer Arbejdsmarkedsstyrelsen, at det løber op i, når en landbrugsmedarbejder eller en driftsleder vælger at sige op.

Nedgang

Ud over annoncer og tiden til ansættelsessamtaler betyder udskiftningen ofte en nedgang i produktiviteten. Medarbejderen, som siger op, kan mentalt være på vej videre. Samtidig går der ofte et par måneder, inden den nye medarbejder er helt oppe i fulde omdrejninger på den nye arbejdsplads.

Gør det til en god vane minimum en gang om året at sætte en time af til en medarbejdersamtale med hver enkelt ansat. Husk at afmystificere samtalen, så det ikke bliver opfattet som oplæg til skideballe, men netop en time rykket ud af den normale arbejdsdag til at tale sammen. Brug det som en lejlighed til at få sagt de ting, der måske ikke er plads til i hverdagen. Det skal både være ros men også forslag til forbedringer - og det bør gå begge veje.

Første gang man har med MUS at gøre, kan man godt være en smule genert. For mange er det en lidt uvant situation. Få hjælp hos din udearbejdende ægtefælle, som måske allerede kender det fra arbejdspladsen, eller brug dit landbrugscenter til forberedelsen. Første gang handler det måske om at få formuleret nogle spørgsmål, som både du og den ansatte kan forberede jer på.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle