Miljøkonsulenter arbejder bedst om natten

It-systemet husdyrgodkendelse.dk er så belastet i dagtimerne, at flere konsulenter tænder computeren om natten.

Miljøkonsulent Heidi Birch Wentzlau, Svinerådgivning Vest, føler sig provokeret, når miljøminister Ida Auken på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde kalder det en myte, at husdyrgodkendelse.dk ikke fungerer.

»Det kører langsomt, er fyldt med fejl og laver forkerte resultater. Men ja, vi får da sendt ansøgninger af sted indimellem,« forklarer miljøkonsulenten.

Natarbejde

Heidi Birch Wentzlau og hendes kolleger rundt om i landet står derfor nogle gange op midt om natten for at starte en beregning på et tidspunkt, hvor it-systemet erfaringsmæssigt kører bedst.

»Starter jeg en beregning kl. 02 eller 03 om natten, kører den som regel problemfrit igennem,« siger hun.

Det trick bruger hun kun, når hun er meget presset, for eksempel hvis hun skal lave en ny beregning til en sag, der er under behandling hos Miljøklagenævnet.

»Det kan ikke være meningen, at vi skal arbejde med et it-system, der ikke fungerer i dagtimerne og med så mange fejl. Det er meget demotiverende,« fastslår hun.

Dyrt for landmanden

Alligevel lykkes det på gode dage at få lavet både nye ansøgninger og rettelser til allerede indsendte ansøgninger, men omkostningen ved den megen spildtid bag computeren havner i sidste ende hos landmanden.

»Vi kunne skære mellem en tredjedel og halvdelen af regningen til landmanden væk, hvis systemet kørte, som det skulle,« påpeger Heidi Birch Wentzlau.

Hun siger, at en miljøgodkendelse kunne klares på to-tre dage, hvis it-systemet ikke drillede.

»Vi har et godt samarbejde med mange kommuner, så når vi koordinerer deres og vores arbejde, kan vi faktisk lave en ansøgning på nogle få dage,« siger hun.

Banaliteter

Heidi Birch Wentzlau ville gerne frem til at bruge tiden på at diskutere den faglige baggrund for programmet i stedet for at bruge tiden på it-problemer.

»Der er mange faglige forhold, vi kunne diskutere med kommunerne og med Miljøstyrelsen, men i stedet går tiden med at vente, holde i kø og med at indrapportere fejl,« siger hun ærgerligt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle