"Det kan være, jeg investerer i svin"

Formanden for de danske pelsdyravlere er medejer af en fodboldklub og leverer foder til en stor del af sine medlemmer. Samtidig er han åben for at kaste sig over nye brancher.

En årlig produktion på 225.000 minkskind, medejer af Vejle Boldklub, leverandør af foder til omkring hver femte minkfarm og formand for en af de mest succesrige eksportsucceser i Danmark.

Tage Pedersen har siden marts sidste år indtaget formandsposten i Kopenhagen Fur/Dansk Pelsdyrforening, men bag formandskasketten befinder sig en driftig forretningsmand, der sammen med sin bror har vækstet familiefirmaet, Sole Gruppen, over de seneste årtier, hvilket har givet arbejde til 90 fastansatte.

Selv kom Tage Pedersen ind i selskabet i 1982 og kan derfor fejre 30-års jubilæum i år. Men det hele har ikke kun været en dans på roser. Gennem sit bestyrelseserhverv i pelsbranchen har han ligesom andre pelsdyravlere haft besøg af dyreaktivister og været under kritisk lup af TV2. Det har ramt ham selv, hans familie og hans medarbejdere hårdt.

"Vi bliver voldsomt ramt på vores faglige stolthed, når mennesker med 'en lang uddannelse' sidder på tv og dømmer vores faglige kunnen ud fra anonyme billeder taget om natten ved indbrud. Ingen af disse mennesker har på trods af invitationer nogensinde været på min minkfarm for at se det ved selvsyn," siger han.

Han mener samtidig, at myndighederne principielt bør tage indbruddene på farmene mere alvorligt og sammenligner det med den gang, Ekstra Bladet rodede i den tidligere miljøminister Karen Ellemanns (V) skraldespand.

"Hvis man åbner for, at man ved en kriminel handling kan gå ind og lave selvtægt, er det jo en glidebane, som ikke er særlig rar. Uanset om man er landmand, revisor eller politiker, så vil sådan en udvikling ændre hverdagen meget for danskerne," siger Tage Pedersen.

Men trods dyreaktivisters modstand mod erhvervet og "hårde miljøregler i Danmark" er Tage Pedersen stolt over, at den danske produktion af minkskind kan hamle op med lande, hvor lønniveauet er langt lavere, ja endda ligge foran dem:

Investerede med hjertet

"Jeg synes, det er fantastisk, at et erhverv som vores har kunnet udvikle sig sådan, at 35 procent af al eksport til Kina er minkskind. At 1.400 landmænd i Danmark kan lave et luksusprodukt, som de rigeste lande har råd til at købe."

Dog er Tage Pedersen klar over, at minkskind er konjunkturfølsomt.

"Vi skal glæde os over, at vi har rigtig gode priser nu og så håbe, at det varer ved. Eller det varer ved længst muligt, det varer nemlig ikke ved, men Kina er dog langt fra mættet endnu," siger han.

Alligevel har Sole Gruppen valgt at sprede forretninger på andet end minkskind. Og med et selskab, der over de to år har haft et samlet nettoresultat på 24,8 mio. kr.. er økonomien så god, at der er plads til investeringer.

"Jeg kan ikke sige, at vi laver flere mink om fem år, fordi det kommer an på så mange ting. Det kan være, at vi laver mere af nogle andre ting. Det kan være, at vi vil til at lave svin eller noget andet. Man er nødt til at tage bestik hele tiden, fordi verden er så foranderlig."

Investeringen i Vejle Boldklub, hvor selskabet ejer seks procent af aktierne, er dog mere en investering med hjertet end hjernen, lyder det.

"For syv-otte år siden gik vi sammen med en masse andre virksomheder i området for at redde Vejle Boldklub. Det har vi så gjort hvert år siden, og det bliver vi nok ved med," siger Tage Pedersen med et smil på læben.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle