37 af 38 foreninger vil ikke med i Bæredygtigt Landbrug

37 ud af 38 landbo- og landbrugsforeninger planlægger ikke at melde sig ind i Bæredygtigt Landbrug.

37 ud af 38 adspurgte landbo- og landbrugsforeninger overvejer ikke at melde sig ind i foreningen Bæredygtigt Landbrug.

Det viser en rundringning, som LandbrugsAvisen har foretaget til formændene for landets landbo-, familielandbrugs- og fællesforeninger. Det sker, efter det i denne uge kom frem, at Nordsjællands Landboforening melder sig ind i Bæredygtigt Landbrug.

"Det er ikke min eller LandboSyds opgave at bestemme, hvor et medlem skal være medlem. Det må man gøre op med sig selv, og det skal jeg ikke blande mig i. Men når man er medlem af LandboSyd, ved man også, at man er medlem af L&F," siger Mogens Dall, formand for LandboSyd.

Hans argument går igen hos de fleste af formændene.

"Jeg har stor respekt for det arbejde, som Bæredygtigt Landbrug laver, og jeg har stor respekt for de medlemmer, der vælger at være medlem både i L&F og BL. Men som forening er vi en del af L&F, og sådan er vores opdeling," siger formand for Agri Nord Carl Christian Pedersen.

Vil drøfte det

Kun Claus de Neergard fra Landøkonomisk Selskab svarer "ved ikke", når LandbrugsAvisen spørger ham, om hans forening overvejer at melde sig ind i Bæredygtigt Landbrug.

"Vi har ikke drøftet det i vores bestyrelse, men det vil vi da gøre nu. Jeg mener godt, man kan være medlem begge steder, hvis det ellers er tilladt ifølge vedtægterne. Man har en forpligtelse til at få varetaget sine interesser, og hvis man ikke synes, der sker nok på Axelborg, må man gå et andet sted hen," siger Claus de Neergaard.

Ikke acceptabelt

Men 28 ud af de adspurgte landsformænd mener ikke, at det er acceptabelt at en forening, der er medlem af Landbrug & Fødevarer, også melder sig ind i Bæredygtigt Landbrug.

"Det er et negativt signal over for L&F og mangel på loyalitet. Bæredygtigt Landbrug skælder jo ud på L&F, fordi vi ikke gør nok. Men jeg synes, vi gør meget. Som medlem af L&F har man indflydelse på organisationens politik, og så må man også være loyal," siger Morten Laursen, formand for Østjydsk Familielandbrug.

Fem af de adspurgte formænd mener dog, at det er helt okay at være medlem begge steder.

"Jeg skal ikke blande mig i, hvad de andre foreninger beslutter. Det er skammeligt, at L&F og BL ikke kan stå skulder ved skulder, men jeg tror ikke, organisationerne er lige så langt fra hinanden, som for halvandet år siden," siger Mogens Dall, LandboSyd.

Flere henvendelser

Bæredygtigt Landbrugs direktør Vagn Lundsteen byder nordsjællænderne velkommen.

"Vi var ikke forberedt på deres indmeldelse, men tænker at det bedste vil være at lave et nyt forum, hvor vi kan afstemme politikker og engagere endnu flere landbrugs- og producentforeninger," siger han.

Regner du med flere indmeldelser?

"Jeg vil ikke afvise det, men der har ikke været andre henvendelser," siger Vagn Lundsteen.

mle@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle