Strømforbruget reduceret med op til 70 procent

KJ Klimateknik lover tilbagebetalingstid på to til fem år.

En besparelse i energiforbruget på 68 procent.

Det er, hvad KJ Klimateknik når frem til ved at udskifte TRIAC-motorer i ventilationen med nye EC-motorer.

Resultatet stammer fra måling i fire ens klimastalde, hvor EC-motorerne er sammenlignet med dels TRIAC-motorer, dels frekvensregulerede motorer.

Målinger over et år

Målingerne er foretaget af EnergiMidt og EnergiNord, og for første gang er der tale om målinger foretaget over et helt år.

"Endvidere blev der til afprøvningen monteret helt nye TRIAC- og frekvensregulerede motorer, som EC-motorerne er sammenlignet med. Mod ældre motorer ville besparelsen snarere være 75 - 80 procent," siger direktør Kaj Johansen, KJ-Klimateknik.

EC-motorer er cirka tre gange så dyre som TRIAC- og frekvensregulerede motorer. Men med de energibesparelser, der er tale om, lover KJ Klimateknik en tilbagebetalingstid på to - fem år for merinvesteringen, siger salgschef Jan Lyck.

Er der tale om en ældre motor, der brænder sammen og erstattes af en EC-motor, vil tilbagebetalingstiden være halvandet til to år, vurderer firmaet.

KJ Klimateknik har beregnet udskiftning af ventilatorer til EC-motorer i en slagtesvinebesætning med produktion af 10.000 svin årligt.

Her vil investeringen beløbe sig til cirka 310.000 kr., men besparelsen vil være 123.000 kr., eller 12,30 kr. pr. produceret svin. Det nuværende elforbrug på 210.327 kWh vil blive reduceret til 56.613, og tilbagebetalingstiden for investeringen vil være to et halvt år.

Motor og styring

EC-motorerne, KJ Klimateknik tilbyder, består af motor og styring for sig.

"Hvis noget går i stykker, kan det repareres hver for sig, påpeger Kaj Johansen.

Motorbeslag og vinge i den eksisterende ventilation kan genbruges. Motor og styring tilpasser sig vingestørrelsen, og motoren kan spænde fra 80 til 550 W.

Firmaets servicemontører kan klare monteringen, og EC-motoren kan køre på et almindeligt HFI-relæ.

KJ Klimateknik har indtil videre monteret cirka 250 EC-motorer i ventilationsanlæg.

"Men havde det ikke være for den økonomiske krise, havde vi nok sat 1.000 op," mener Kaj Johansen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle