30 cm kostede minkavler 500.000 kr.

En regel om bredden på nye minkhaller gjorde byggeri over 10 procent dyrere.

Peder Larsen er normalt en rolig mand. 33 år i minkbranchen har givet ham en vis erfaring med både minkproduktion og myndigheder.

Alligevel steg blodtrykket en kende, da han erfarede, at et spørgsmål om 30 cm ville koste ham 500.000 kr. i merudgift.

I foråret blev Peder Larsen færdig med at opgradere sin minkfarm i Dejbjerg ved Skjern, så den lever op til de nye regler om blandt andet mere plads i burene. Der var ikke tale at øge antallet af mink men udelukkende den lovpåbudte velfærdsudvidelse, der burde glide forholdsvis smertefrit gennem systemet. Men sådan gik det ikke.

 

12 måneder

Fra kommunen modtog ansøgningen, til Peder havde en byggetilladelse i hånden, gik der 12 måneder. Undervejs var en af knasterne, hvor bred den nye hal måtte være.

»Jeg havde helst bygget én hal med 16 rækker bure. Men jeg måtte ikke bygge den nye hal bredere end den bredeste gamle hal, der var 17,66 meter, plus et tillæg på fem procent, i alt 18,54 meter,« fortæller Peder Larsen.

Det betød, at den enkle løsning med én 16-rækket hal ikke kunne gennemføres, og der var heller ikke plads til otte rækker, hvis kravene skulle overholdes, og der også skulle være plads til at arbejde bag burene langs ydervæggene.

Sammen med Gråkjær udtænkte Peder derfor en løsning med to otterækkede haller, hvor spærfødderne er rykket 1,5 meter ind, så de ikke tager plads bag de yderste burrækker.

»Var spærfødderne blevet placeret normalt, havde der manglet 15 cm i begge sider af hallen, for at jeg kunne komme om bag de yderste bure og føre tilsyn og vedligeholde gyllerender m.m.,« siger Peder Larsen.

Merudgifter

At bygge to haller i stedet for én har kostet cirka 200.000 kr. ekstra. Den ændrede placering af spærfødderne har kostet omkring 250.000 kr. ekstra.

Dertil kommer, at hver af de 48 indrykkede spærfødder optager en plads, hvor der havde kunnet være et bur. Begge haller måtte derfor bygges to meter længere for at få plads til det nødvendige antal bure, og det har kostet omkring 25.000 kr. i ekstra byggeomkostninger pr. hal.

»En ting er, at vi skal forbedre forholdene for dyrene. Det har da en mening. Men det ærgrer mig, at reglerne er så ufleksible, at jeg på grund af 30 cm får en merudgift på 500.000 kr. - som er over 10 procent af udgiften til de to haller,« slutter Peder Larsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle