EUs oksekødeksport falder

EU’s eksport af levende kvæg, oksekød- og oksekødprodukter, udtrykt i kød med ben, var i første halvår på 252.300 ton, hvilket er 22 pct. mindre end i samme periode i fjor. Eksporten er reduceret mest til den største aftager, Tyrkiet, nemlig med 43 pct. og til det næststørste marked, Rusland, med 33 pct. For at få markante prisstigninger kan der være behov for et eller flere nye lande, som kan aftage større mængder fra EU og Danmark til fornuftige priser, ligesom det var tilfældet med eksporten til Tyrkiet fra sidst i 2010 og et stykke ind i 2011.

Tyrkiet

Umiddelbart er der ikke udsigt til, at denne situation gentager sig mht. Tyrkiet for EU’s vedkommende. Godt nok forventes et stigende tyrkisk importbehov - fra ingenting i 2009, over 169.000 ton i 2012 og til en samlet import på over 200.000 ton fra 2016 ifølge OECD-FAO. En større del af denne import ventes at blive levende dyr.

Eksporten af levende dyr fra EU til Tyrkiet er næsten fordoblet i de første seks mdr. i år til 35.800 ton, mens eksporten af øvrige oksekødprodukter hertil er faldet med 74 pct. og ’kun’ har udgjort 21.100 tons. Ifølge EUROSTAT er antallet af kvæg til Tyrkiet dog ”kun” øget med 32 pct. i omtalte periode til 121.000 stk. Den største leverandør har været Frankrig med 54.300 stk., næsten udelukkende handyr til slagtning. Den næststørste leverandør har været Ungarn med næsten 35.000 stk. - her både dyr til slagtning og viderefedning.

Højere tyrkiske importafgifter på kød og lavere afgifter for levende dyr er hovedårsagen til denne udvikling. Ifølge Agra Europe har Uruguay, Mexico, Australien, USA og Brasilien også pæne leverancer af levende dyr til Tyrkiet.

Rusland

EU’s eksport til Rusland af både avlsdyr, oksekød og spiselige biprodukter er reduceret markant. I første halvår blev der eksporteret 23.800 ton fersk, kølet og frosset okse- og kalvekød, hvilket er et fald på 36 pct. I samme periode er den samlede russiske import af okse- og kalvekød kun gået ned med 5 pct. Eksporten af levende kvæg til Rusland var i første halvår på 8.800 stk., hovedsageligt renracede avlskvier. Det er et fald på 26 pct., som skyldes udelukkelse af bl.a. Holland og Tyskland begrundet i forekomst af schmallenberg-virus. Danmark er indtil nu i år EU’s største leverandør af levende kvæg til Rusland med 3.494 stk. mod 2.375 stk. i hele 2011.

Den danske eksport af oksekød til Rusland er også reduceret. Der afventes en åbning af markedet i Ukraine for dansk oksekød og spiselige biprodukter som supplement til det russiske marked. Tyrkiet har vi ikke afsat til siden først i 2011. Der arbejdes målrettet på markedsåbninger til lande i Fjern- og Mellemøsten, men det er en langsommelig proces.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle