Gammel svinerace får renæssance som gourmet

For 100 kroner kan du få 12 kilo gulerødder, to kilo ost, halvandet kilo smør eller et kilo hakket svinekød fra Knuthenlunds sortbrogede racesvin.

For snart tre år siden investerede godsejer Susanne Hovmand-Simonsen i sortbrogede racesvin, fordi hun ville satse på smag frem for vækst.

»Fødevarer er blevet det nye statussymbol,« forklarer hun, og det er den trend, som svinekødet nu bliver en del af. Susannes kunder er blandt andre nogle af Danmarks toprestauranter som Noma, Relæ og Geranium - men også små grossister, som blandt andet også leverer til Tyskland.

 

Gammel race får renæssance

Det sortbrogede landracesvin har aldrig været udbredt i Danmark, blandt andet fordi det er uegnet til produktion af bacon. Der forekommer nemlig af og til aftegninger i flæsket fra de sorte pletter i huden, og dertil kommer, at grisen vokser meget langsomt.

Men ifølge Susanne er det netop den langsomme vækst, som giver kødet en særpræget smag.

Smagen bevæger sig hen mod vildsvin, er mere saftigt og har en grovere struktur.

Delikatesseflæsk

Smagen var altafgørende, da Susanne udvalgte racen, som hun opdrætter på friland og økologisk.

»Svinekød er blevet danskernes mandagsspise, og kokkene efterspurgte derfor nye smagsnuancer og nye udskæringer,« forklarer Susanne.

Derfor valgte hun den gamle landrace.

Det sortbrogede landsvin havde, allerede inden Susanne gik i gang, vundet flere blindsmagningstest, og i samråd med kokke og grossister besluttede de derfor, at dette var den rigtige løsning.

»Vi vil gå hele vejen for at lave den bedste smag. I stedet for at have fokus på tilvækst er smagsoplevelsen i højsædet,« fortæller Susanne.

Inspiration fra England

Det var tilfældigt, at Susanne fik øjnene op for svinekødets muligheder, da hun på en pop i Swindon, knap halvandet hundrede kilometer vest for London, fik serveret kød fra den gamle engelske svinerace, Saddleback.

»Det bedste svinekød, jeg nogensinde har smagt,« fortæller hun begejstret, og det satte skub i iværksætteren.

Efterfølgende blev mulighederne for produktion undersøgt, og her til foråret skal det første svinekød fra Knuthenlund på markedet. Det glæder Susanne sig til, for det har været hårdt arbejde.

»Nogle gange er det godt, når man er iværksætter, at man ikke ved, hvad man går ind til.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle