Minkavlere forvandler mejeri til pelseri

En gruppe minkavlere har skudt 15 mio. kr. i et pelseri, der skal indrettes i nedlagt smørmejeri.

8. november 2013 bliver en stor dag. Den dag pelses den første af de mange millioner mink, et nyt dansk andelsselskab skal håndtere.

Bag projektet står foreløbig 57 minkavlere. I de kommende måneder indrettes mejeriet til et tiptop-moderne pelseri, der skal stå for hele processen fra flåning, til de salgsklare skind vender snuden mod auktionshuset i Glostrup.

300.000 skind er det planen, der skal flås første år. 600.000 i år to. Og stiger tilslutningen, er der mulighed for at pelse endnu flere. Et godt stykke over en million skind er ikke urealistisk.

"Første år lægger vi blidt ud. Det er urealistisk at tro, at vi kan køre på de høje nagler allerede fra år ét. Vi har brug for god tid det første år, så vi fra start kan leve op til vores mål om at levere topkvalitet," siger Svend Pedersen, der er bestyrelsesformand for andelsselskabet Sydvestjysk Pelscenter a.m.b.a.

Ide efter revytur

At flasken pegede på Svend Pedersen som formand for bestyrelsen er lidt tilfældigt. Og så alligevel ikke.

For sidste sommer var han en af syv lokale pelsdyravlere, der var på fælles hyggetur til Sønderborg Revyen. Efter revyen faldt snakken på, om ikke de skulle starte et pelseri sammen.

"Vi har i flere år skrabet minkene i et fælles skrabelaug. Derefter har vi selv tanet og tørret skindene og gjort dem klar til indlevering på auktionen. Men nu er de fleste af os over 50 år, og vi gider ikke længere starte kl. 3 om morgenen og slutte kl. 21 om aftenen for at gøre skindene klar," siger Svend Pedersen, der selv er minkavler og har 3.500 tæver på farmen i Outrup nær Varde.

"Allerede dagen efter revyturen tog vi ud for at se, om ikke min brors tomme svinestald kunne indrettes til pelseri."

Men stalden var for lille. I løbet af efteråret udviklede skrabelaugets tanker sig yderligere.

Indkaldelse med fodervogn

Og derfra gik det slag i slag. For hvorfor kun være syv om et fælles pelseri, når mange flere kunne have gavn og glæde af det og gøre projektet endnu mere rentabelt. I januar blev et A4-ark med beskrivelse af projektet og indkaldelse til møde derfor sendt med fodervognen fra Sydvestjysk Pesldyrfoder ud til omegnens pelsdyravlere.

"50 interesserede pelsdyravlere mødte op. Stemningen var positiv og opbakningen så stor, at vi besluttede at gå videre med projektet," siger Svend Pedersen.

Den største udfordring var nu at finde et egnet sted i lokalområdet til at huse projektet.

Men hurtigt viste det sig, at Arlas netop lukkede smørmejeri i Varde var en mulighed. Et nærmere kik på mejeriet - blandt andet sammen med nøglepersoner fra ’Pelscenter Vestjylland’ i Lemvig - viste, at mejeriet mere end egnede sig.

"Mejeriet er nærmest perfekt. Der er 10.000 kvm under tag - det svarer til to fodboldbaner. Der er stor asfalteret parkeringsplads. Der er kæmpestore køle- og fryserum. Der er mulighed for, at lastbiler kan aflevere minkene indendørs. Der er kantinefaciliteter, baderum til både mænd og kvinder, kontorer og mødelokaler. Alt sammen i velholdte og forholdsvis nye bygninger," forklarer Svend Pedersen.

Godkendt på tre dage

Købet af mejeriet faldt på plads i juni, og det tog tre dage at få en miljøgodkendelse fra Varde kommune til at indrette mejeriet som pelseri. Dog med det forbehold, at der måske senere skal tages forholdsregler i forhold til lugtgener.

Den næste opgave bliver at indrette bygningerne til et moderne pelseri. Dertil skal nogle af de 15,2 mio. andelskapital bruges.

Her kommer Svend Pedersen igen på arbejde. Noget af det er allerede overstået. Blandt andet har han sammen med resten af bestyrelsen set på pelserier i både Holland og Polen samt Pelscenter Vestjylland i Lemvig og to store private danske pelserier.

Siden 1. februar har han rundt regnet arbejdet 20 timer om ugen med pelseriet, og han forudser, at det fortsætter året ud. Mindst.

"Det er første gang, jeg har involveret mig i foreningsarbejde. Og jeg må indrømme, at det godt kan koge lidt op ind imellem, når farmen også skal passes. Men med udsigten til de første skind, der skal pelses 8. november, kan jeg overkomme en hel del," siger Svend Pedersen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle