Tilsyn slækker krav til bankers landbrugsudlån

Ny vejledning fra Finanstilsynet kan gøre det nemmere at være ung landmand i de danske banker. Samtidig lempes der på kravet om, at pengeinstitutter skal bruge prislister på landbrugsjord.

Det kan blive nemmere at være landmand i de danske pengeinstitutter - og måske især at være ung, nystartet landmand, efter at Finanstilsynet forleden udsendte en ny vejledning til landets banker og sparekasser.

To vigtige parametre er blevet præciseret fra tilsynsmyndighedens side. Det vækker glæde hos erhvervsøkonomisk chef i Videncentret for Landbrug, Klaus Kaiser.

»Det er meget positivt og fornuftigt, at de rigide regler nu bliver blødt op, så der kommer mere fleksibilitet ind i vejledningerne,« siger han.

Først og fremmest siger den nye vejledning, at banker i områder af landet, hvor der bliver handlet jord, kan gå væk fra de fastlagte hektarpriser på tilsynets prisliste.

Både pengeinstitutternes brancheorganisation Finansrådet, Landbrug & Fødevarer, Realkreditrådet og Realkreditforeningen har i høringsfasen påpeget, at netop dette burde være muligt. Derudover præciserer tilsynet, at det ikke er et krav, at pengeinstitutterne nedskriver et lån, hvis en ung landmand eller nystartet virksomhed har underskud, hvis det hele tiden har været budgetteret på grund af opstart eller omlægning.

»Dermed bliver det en mindre belastning for pengeinstitutterne, når de vil hjælpe unge landmænd i gang. Det kan betyde, at pengeinstitutterne bliver mere tilbøjelige til at hjælpe unge landmænd med at etablere sig,« mener Klaus Kaiser.

Ikke ny regel, kun præcisering

I Finanstilsynet er vicedirektør Kristian Vie Madsen godt tilfreds med den nye vejledning.

Han afviser dog, at der er tale om ændringer i praksis.

»Der er tale om, at vi skulle forklare bedre, hvordan vi så på tingene. Nogle har kunnet misforstå, hvordan tingene var, og derfor har vi lavet denne vejledning, der præciserer fortolkningen af vores regler, så de ikke bliver tolket hverken for hårdt eller for blødt,« siger han og pointerer, at Finanstilsynets primære interesse er, at finanssektorens regnskaber skal være så retvisende som overhovedet muligt.

Han mener ikke, at der vil ske store ændringer i hektarpriserne hos bankerne.

»Hvis jeg havde en fornemmelse af, at vores priser ikke var rigtige, så ville vi ændre dem,« siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle